Aydınus sezonu

Düzenleyen:
Aydınus sezonu

SPOR Haberleri

Devre arasındaki atletik testlere girmedi. 16. haftadan 21. haftaya kadar maç alamadı. Buna rağmen “Süper Lig’de en fazla maç yöneten hakem” oldu.

SÜPER LİG’DE GERİDE BIRAKTIĞIMIZ SEZONUN ADININ TURGAY ŞEREN OLDUĞUNU SANIYORSANIZ, YANILIYORSUNUZ…

9 yıl kokart taşıdıktan sonra 1 Ocak 2015’teki FIFA listesinde kendisine yer bulamayan Fırat Aydınus, bu sezona damga vurdu. MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’nun her zor maçta aklına ilk gelen isim tecrübeli Fırat Aydınus oldu. Süper Lig’deki 34 haftanın 24’ünde düdük çaldı. Dört hafta atletik testi geçemediği, 3 hafta da TFF 1. Lig’de maç yönettiği için Süper Lig’de sadece 3 haftayı kaçırdı. F.Bahçe’nin 5’i iç, 2’si dış saha olmak üzere 7 maçında düdük çaldı. Devre arasında Antalya’daki atletik testi geçemeyen Aydınus, İstanbul’da telafi koşusunda başarılı oldu. Fazla kilolarından kurtulan Fırat Aydınus’a MHK hakemini yıpratma pahasına da olsa her hafta görev vermeyi tercih etti. 594 gün Beşiktaş maçlarına çıkmayan Aydınus’un 30. haftada Beşiktaş-F.Bahçe verilmesi de sezonun en çok dikkat çeken tayini oldu. Aydınus, 2016-17 futbol sezonunda toplam 352.750 TL kazanç sağlayarak en fazla kazanan 3. hakem oldu.

Tayinler MHK’yı yıprattı
1 Ağustos 2016’da göreve başlayan Yusuf Namoğlu MHK’sı 10 ayın sonunda özellikle hakem tayinleri konusunda çok yıprandı. 3. defa bu koltuğa oturan Namoğlu bu sezon da az hakemle ligi çevirme alışkanlığını sürdürdü. 22 hakemden 15’ine sürekli maç verdi. Kalan 7 hakemi daha ziyade TFF 1. Lig’de kullandı. Kural hatası yapan hakemleri bile görmemeyi tercih eden Yusuf Namoğlu, performanstan çok isme göre tayin yaptı. MHK’nın bu tutumu karşısında gözlemciler de hata yapan hakemleri desteklemeyi tercih edince skandal kararlar tavan yaptı. Bazı kulüplerin tayin konusunda MHK üzerinde ciddi baskısı hissedildi. 20. haftadaki Konya-Antalya maçında kötü bir yönetim gösteren Serkan Çınar, 23. haftada Antalya-G.Saray karşılaşmasına 4.hakem atanınca ortalık karıştı. Ve MHK, Serkan Çınar’ı Hakan Ceylan ile değiştirmek mecburiyetinde kaldı. Kamuoyuna sızmayan çok sayıda maçın hakemin değişti.

RAKAMLARLA HAKEMLER
Ümit Öztürk, 41 maçla en fazla görev alan isim oldu.
Tolga Özkalfa, 20 maçla en az görev alan isim oldu.
Halis Özkahya, (18-29. hafta) aralıksız 12 hafta üst üste maç aldı.
Fırat Aydınus, (21-32. hafta) aralıksız 12 hafta üst üste maç aldı.
Fırat Aydınus, Süper Lig’de 24 maçla en fazla maç yöneten hakem oldu.
Fırat Aydınus, F.Bahçe (7), Trabzon (6), G.Saray (3), Beşiktaş (1) maçını yönetti.
Yaşar Kemal Uğurlu, 7 hafta içinde Trabzon’un 3 deplasman maçına çıktı.
Serkan Çınar, Beşiktaş’ın 4 iç saha maçına çıkarken deplasmanda hiç görev alamadı.
Özgür Yankaya, 18 Süper Lig maçına çıkarken, bu sezon hiç F.Bahçe maçı alamadı.
Bülent Yıldırım, 18 Süper Lig maçına çıkarken, bu sezon hiç Trabzon maçı alamadı.
Cüneyt Çakır, 21 Süper Lig maçına çıkarken bu sezon hiç Trabzon maçı alamadı.
Ali Palabıyık, bu sezon ilk defa 4 büyüklerin birbirleriyle yaptığı maçları yönetmeye başladı. (5)
Hüseyin Göçek, 16. haftadaki Adana-Başakşehir maçından sonra 50 gün görev alamadı.
306 adet Süper Lig maçından son hafta 2 tanesini TFF 1. Lig hakemi yönetti.
304 Süper Lig ve 141 TFF 1.Lig maçını Süper Lig kadrosunda bulunan 22 hakem yönetti.

Aydınus sezonu
Aydınus sezonu

HABER ANALİZ - ÖMER FARUK ÜNAL

1 TEKNİK ADAM 22 HAKEME BEDEL!

Sezonda ortalama 25 maçta görev alan bir hakem; 2 ay evinde kalmıyor demektir. Kamplar, atletik testler, seminerler eklendiğinde bu 4 ayı bulabilir. Hiçbir garantisi yok. Yarın hakemliğiniz sakatlıktan ya da başka bir sebepten bitebilir.
Sigortanız dahi yok! Çocuğunuz ya da eşiniz hastaneden geri çevrilebilir. Eğer kendinizi bir başka yerde sigortalı göstermediyseniz... Ki bu da suçtur. Çalışmadığınız bir yerde sigortalı görünmek kanunlara göre suçtur. Hakem ya suç işleyecek ya da tedavi olamayacak. Üçüncü bir ihtimal yok.
Maaş yılda 10 ay var, 2 ay yok. Haftada 6 gün çok ciddi bir antrenman yapmazsanız atletik testleri geçemezsiniz. Bir profesyonel futbolcu kadar hatta daha fazla çalışmanız gerekiyor.
İlk 22 hakem için ayda 25 bin TL’yi bulan hakem ücretleri çok sayılmaz. Neredeyse bir 3. Lig futbolcusu kadar kazançları var, belki de yok!
22 Süper Lig hakemine 1 yılda ödenen para Süper Lig’de 1.5 milyon avroya çalışan bir teknik adamın aldığı paraya denk. Bu rakamları medya ve özellikle internet siteleri “Hakemler para basıyor” şeklinde çarpıtabiliyorlar.
Hakemlerin hakkını teslim etmek istedim. Kazandıkları para verdikleri emeğin karşısında çok sayılmaz.


Aydınus sezonu

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...