BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Gitti benim paracıklar!..

Gitti benim paracıklar!..

Övünmek gibi olmasın ama çok hızlı yemek yerim. Beş dakikada Beşiktaş! Hatta, bu güzel hasletimi menfaate dönüştürmeyi dahi düşündüm. O kadar güveniyorum yani kendime. Namı dünyanın dört bucağına yayılası Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrak‘ın karşısına dikilip kendisinden maaşıma zam talep etmeye kadar genişlettim bir ara bu hayalimi. Öyle ya, iş yapmaya daha fazla vakit ayırıyorum! Neden bunun bir karşılığı olmasın ki?



Övünmek gibi olmasın ama çok hızlı yemek yerim. Beş dakikada Beşiktaş! Hatta, bu güzel hasletimi menfaate dönüştürmeyi dahi düşündüm. O kadar güveniyorum yani kendime. Namı dünyanın dört bucağına yayılası Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrak‘ın karşısına dikilip kendisinden maaşıma zam talep etmeye kadar genişlettim bir ara bu hayalimi. Öyle ya, iş yapmaya daha fazla vakit ayırıyorum! Neden bunun bir karşılığı olmasın ki? De... bütün ümitlerim suya düştü!.. Prof. Dr. Şuayip Yalçın‘ın bir açıklaması bitirdi beni. Hacettepe Üniversitesi mide kanseri ile beslenme arasındaki ilişkiyi araştırmış ve şöyle bir sonuç çıkmış ortaya: Hızlı yemek tüketimi mide kanseri riskini 5 kat arttırıyor! Buyur buradan yak! Hayal ettiğim paracıkların hepsi gitti. Nuh Albayrak, uçan kuştan haberi olan bir yönetici. Ona kül yutturmanın imkânı yok. Hele akçeli işlerde? Mümkün değil! Raporu çıkarıp “şak” diye alnına dayayıverir insanın. “Sen sağlığını korumayı dahi bilmiyorsun. Bir de kalkmış zam istiyorsun!” Kursağımda kaldı tabii! Uzmanların çalışmasında neler yok ki? Yemekleri sıcak yemenin mide kanserine neden olma riski 3.3 kat daha yüksekmiş mesela. Bu mevzu da benim kayıp listemde. Fazla tuz ekleme de öyle; 4.2 kat risk taşıyor. Hele bir de her gün turşu yemek var ki, öf öf... 7 kat! Haftada bir - iki kez hamur tatlısı yemek için 7.5 kat riski göze almak lazım! Gazlı içecekler de çok zararlı. Sık tüketilen kolalı içeceklerin riski yaklaşık 3, gazlı içeceklerde ise 6 kat artıyor. Ah be hocam! Hiç olmazsa et vukuatsız çıksaydı. Her gün et yemek de mahzurluymuş. Özellikle sucuk. Haftada bir iki kez sucuk tüketimi riski 3 kat arttırıyormuş! Açıklamanın en beğendiğim yanı; yeşil yapraklı sebzelerin, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesi halinde mide kanseri riskinin azalıyor olması. Hacettepe Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayip Yalçın, mide kanserinde tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğunu belirtip, koruyucu hekimliğin çok daha önem arz ettiğine dikkat çekiyor. Bize bu mesaj aslında: “Beslenmenize dikkat edin!” Mide hastalıkları var bir de. Çektirdikleri yetmiyormuş gibi kanser riski de taşıyorlar. En sık görülen mide hastalıklarının başında da hiç şüphe yok ki, yüzde 51 gastrit ile yüzde 44 ülser geliyor. Mide kanserli hastaların yüzde 12’sinin ailesinde bir mide kanseri öyküsü bulunuyor. Genetik tarafı da var yani. Paracıkların gittiğine mi yanayım; sağlığı korumanın bu kadar zor olmasına mı? Asla sigara içme. Yiyip içtiğine dikkat et; dengeli beslen. Düzenli uyu. Sağlığını koru. Sporu, hayatının bir parçası yap. Fazla kilodan kurtul!..
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT