Cep telefonu faturalarına indirim

- Güncelleme:
Cep telefonu faturalarına indirim

GÜNDEM Haberleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, GSM operatörlerinin çağrı sonlandırma ve çağrı başlatma ücretlerinde indirim yaptı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, GSM operatörlerinin çağrı sonlandırma ve çağrı başlatma ücretlerini yaklaşık yüzde 20 oranında düşürürken, bu indirim şebeke içi ücretleri de etkiledi. Kurul, çağrı sonlandırma ücretlerinin dakikasını Avea için 3,70 kuruştan 2,96 kuruşa, Vodafone için 3,23 kuruştan 2,58 kuruşa ve Turkcell için 3,13 kuruştan 2,50 kuruşa indirdi.
Kurul, daha önce belirlediği ve 1 Temmuz'da uygulanacak en düşük şebeke içi arama ücretinin dakikasını 5,35 kuruştan 4,28 kuruşa düşürdü. nbsp;Kurulun aldığı bu kararın abonelerin cep telefonu konuşma ücretlerine de indirim olarak yansıması bekleniyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinde yayımlanan Kurul kararında, bu düzenlemenin sektörde rekabetin sürdürülebilir ve kalıcı olmasına katkı sağlamasının beklendiği ifade edildi.
Tüketici fiyatlarına indirim şeklinde yansıması beklenen kararın aynı zamanda arabağlantı ücretlerinin Avrupa Birliği uygulamalarıyla da paralellik arz ettiğinin altı çizildi.Karara göre, arabağlantı ücretlerinde yaklaşık yüzde 20 indirim yapıldı. Arabağlantı ücreti,1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere Avea için 3,70 kuruştan 2,96 kuruşa, Vodafone için 3,23 kuruştan 2,56 kuruşa, Turkcell için ise 3,13 kuruştan 2,50 kuruşa düşürüldü.
Diğer taraftan Kurul, kararın doğal sonucu olarak 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen Turkcell için şebeke içi (On-Net) çağrıların ücretinin dakikasını 5,35 kuruştan 4,28 kuruşa çekti.
Bir GSM abonesi farklı bir GSM şirketi abonesinin telefonu çaldırmaya başladığı andan itibaren her iki abone de aranan tarafın GSM şebekesi üzerinden hizmet almaya başlıyor. Böylece söz konusu arama ile aranan tarafın şebekesi meşgul oluyor. Ancak aboneler farklı bir GSM operatörü aramasına rağmen ücret farkını kendi operatörüne ödüyor. Bu yüzden operatörler karşılıklı olarak hesaplayarak birbirlerine ödeme yapıyor. Bu ödemeye ara bağlantı ücreti deniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...