Yurda kesin dönüşte eşyaya vergi yok

Düzenleyen:
Yurda kesin dönüşte eşyaya vergi yok

Ekonomi Haberleri

Türkiye’ye dönen Türk vatandaşlarının motorlu veya motorsuz nakil vasıtaları, kullanılmış ev eşyaları ile engelli kullanımına mahsus araçlar vergiden muaf olacak...

Yurt dışında yaşayan Türkler yurda kesin dönüş yaparken; Türk vatandaşlığına geçerek Türkiye’ye yerleşmek isteyenlerin eşyaları vergiden muaf olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Gümrük Muafiyeti Tebliği’ uyarınca, yurda kesin dönüş yapan ya da Türk vatandaşı olanlar; motorlu ve motorsuz özel nakil vasıtaları, kullanılmış ev eşyaları ile engellilerin kullanımına mahsus eşyaları için vergi ödemeyecek. 
KİMLER YARARLANACAK?
Buna göre, yurt dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra yerleşim yerini Türkiye’ye kesin olarak nakleden Türk vatandaşları, yurt dışındaki millî veya milletler arası kadrolarda sürekli görevli çalışma sonrası yurda dönen kamu görevlileri, Türk vatandaşlığına geçerek yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye’ye kesin olarak nakleden gerçek kişilerle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin ölümü hâlinde Türkiye’de ikamet eden gerçek kişi mirasçıları, motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarını gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokabilecek.
Özel tertibatlı engelli araçlarının serbest giriş işlemlerinde Yeşilköy, Gebze, İzmir Yolcu Salonu, Ankara Garı, Malatya, Rize ve Mersin Gümrük müdürlüklerinin yetkili olduklarına ilişkin tebliğ  60 gün sonra yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise uygulamaya konuldu. 

Araçlar 3 yaşını geçemeyecek

¥  Muafiyetten yararlanabilmek için özel nakil vasıtalarının, kişilerin adlarına kaydının yapıldığı yıl itibarıyla model yılı dâhil, üç yıldan eski olmaması gerekiyor. Ayrıca, bu vasıtaların ithalinde aile ünitesi esas alınacak. Aile ünitesinin tespitinde vukuatlı nüfus kayıt örneğindeki bilgilere bakılacak.
¥  Tebliğden yararlanan kişilerin, Türkiye’de geriye doğru bir takvim yılında, 6 aydan fazla kalmamış olması gerekiyor.
¥  Türkiye’de bir takvim yılında 45 güne kadar kalışlar yurt dışındaki ikamet süresinden sayılacak. 
¥  Türkiye dışında son 10 yılda en az 5 yıl ikamet eden gerçek kişiler için yerleşim yerine ilişkin bu süre şartı aranmayacak.
¥  Yurt dışında 24 ayı aşmayan süreyle geçici olarak görevlendirilen kamu görevlileri için muafiyet hükümleri uygulanmayacak.
¥  Evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına geçenler de muafiyetten faydalanamayacak.
¥  Motorlu ticari araçlar ve diğer ticari nakil vasıtalarının muaf olarak serbest dolaşıma girişine izin verilmeyecek.
¥  Muaf olarak ithal edilen vasıtanın serbest dolaşıma giriş tarihinden itibaren 5 yıl geçmedikçe aynı kişilerin motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarının serbest dolaşıma girişine ilişkin talepleri kabul edilmeyecek.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...