Türkiye’den krizi çözmek için iki farklı yol haritası

Düzenleyen:
Türkiye’den krizi çözmek için iki farklı yol haritası

GÜNDEM Haberleri

Ankara, Katar krizinin kalıcı bir şekilde çözümü için 4 safhadan oluşan iki farklı yol haritası hazırlıyor

ÇETİNER ÇETİN ANKARA 

Türkiye’nin, Katar krizi sonrası başlattığı diplomasi trafiği devam ediyor. Ankara, krizin kalıcı bir şekilde çözümü için 4 aşamadan oluşan iki farklı yol haritası üzerinde çalışıyor. Görüşme trafiğine dışişleri bakanlığının ilgili dairesi ve MİT yetkililerinin de katılması planlanıyor. Taraflarla yapılacak görüşmelerin önümüzdeki hafta ortasına kadar sürmesi beklenirken, diplomatik trafik sonrasında alınan izlenimler ve mesajlar ivedilikle yol haritası taslağına yansıtılacak. İran Nizamın Maslahatını Belirleme Kurumu Sekreteri Muhsin Rızai gazetemize yaptığı açıklamada, “Irak, İran ve Türkiye’den bazı yetkililer Katar meselesini çözüme kavuşturmak için Bağdat’ta toplantı düzenleyecek” dedi ancak herhangi bir tarih vermedi. Her iki yol haritasında da tarafların krizin çözümden yapabilecekleri, atması gereken adımlar, verebilecekleri tavizler sıralanacak. Görüşmelerin ikinci aşamasına gelindiğinde “Güvenceli Yol Haritası” taslağı netleştirilecek. Tarafların üzerinde mutabık kaldığı asgari müşterekler netleştirilecek.   Krizden çıkış için iki yol haritasının netleşmesinin 12 gün süreceği ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, krizin muhatabı konumundaki ülkelerin liderleriyle ‘yüz yüze diplomasi trafiği’ başlatması bekleniyor. Zira krizin çıktığı ilk saatlerde tansiyonun düşmesi için Cumhurbaşkanı Katar, Rusya, Kuveyt ve Suudi Arabistan liderleriyle telefon görüşmelerinde bulunmuştu. Erdoğan dün de Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Endonezya Devlet Başkanı Widodo, Bahreyn Kralı El Halife, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Lübnan Başbakanı Hariri ve Malezya Başbakanı Abdürrezzak ile telefonda görüştü. Telefon diplomasisinden gelen olumlu yaklaşımlar üzerine Ankara’dan Körfez’e “çözüm için sahaya iniyoruz” mesajı gitti. 
 ERDOĞAN FAKTÖRÜ
Katarlı ve Suudi kanaat önderleri ile önde gelen gazeteciler, krizin çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok önemli rol oynayabileceğine dikkat çekiyor. Bölgedeki dinamikleri dikkate alarak yorum yapan Arap aydınlar, Katar ve Suudi liderlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile doğrudan diyaloglarının olduğuna vurgu yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki lideri bir araya getirip krizi çözecek tek lider olarak görüyor. Katar’ın, Türkiye’nin arabuluculuğuna önem verdiği ve Türkiye’nin sunacağı çözüm planına açık olduğunu ilettiği belirtiliyor. Suudi Arabistan’dan da “Erdoğan’ın katkılarını önemsiyor ve arabuluculuk rolünü kabul ediyoruz” şeklinde Ankara’ya mesaj iletildiği öğrenildi. 
Planın 3’üncü aşamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katarlı ve Suudi Arabistanlı liderleri bir araya getirmesi bekleniyor. 4’üncü aşama ise normalleşme. Bu konuda Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı üzerine normalleşme sürecine katkı sağlayacak. 
ASKERİMİZ KALACAK
 Diğer taraftan Türkiye, Katar’da sürdürmeyi planladığı, bir kısmını da hayata geçirmeye başladığı askeri ve ticari planlarını devam ettirecek. Türk askeri de Katar’dan çekilmeyecek.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...