Afganistan'da kadınlara yönelik ilk televizyon kanalı yayına başladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Afganistan'da kadınlara yönelik ilk televizyon kanalı yayına başladı

DÜNYA Haberleri  / AA

Kanalın kurucusu Samar, "Ülkedeki kadınların sorunlarını dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Zan Tv, Afganistan'daki kadınların sesi olacak." dedi.

Kadına yönelik şiddet ve baskının yoğun olduğu ülkede açılan yeni kanalın sahibi ve kurucusu Hamid Samar, AA muhabirine yaptığı açıklamada Afgan kadınların geçmişte çok büyük sıkıntılar yaşadığını, halen de yaşamaya devam ettiğini belirtti.

Afgan kadınların sorunlarını dünyaya yansıtmayı amaçladıklarını ifade eden Samar, çalışanların çoğu kadınlardan oluştuğu için kadınların rahat çalışabileceğini söyledi.

Samar, diğer bir amaçlarının da kadınların yeteneklerini keşfetmesine olanak tanıyarak meslek edinmelerine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

Kanal kadınların sesi olacak

Zan TV'nin Afgan kadınların sesi olacağını vurgulayan Samar, "Bunun için elimizden geleni yapacağız. Haberler, sağlık, kültür ve eğitim programlarının yanı sıra kadınları bilinçlendirmek için programlar da yayınlanacak." dedi.

Zan TV Siyasi Bölüm sorumlusu Mehria Afzali, Taliban döneminde Afgan kadınlarının çok kötü günler yaşadığını ancak artık o günleri geri bıraktıklarını kaydetti. Kadınlara özel bir televizyon kanalının kurulmasının çok önemli olduğunun altını çizen Afzali, böyle bir kanalda çalışmaktan mutluluk duyduklarını aktardı.

Afzali, Afganistan gibi geleneklerine bağlı bir toplamda kadınların medyada çalışmasının zor olduğunu vurguladı.

Basın sektöründe çalışmaya başladıktan sonra bazı insanların sözlü tacizine maruz kaldığını dile getiren Afzali, Afgan kadınlarının bu günleri de geride bırakacağını umduklarını söyledi.

Birçok kadın gazeteci iş bıraktı

Afganistan'da can güvenliğinin olmaması ve taciz olayları nedeniyle son bir yılda çok sayıda kadın gazeteci, görevini bırakmak zorunda kaldı.

Afganistan'da Gazetecilerin Güvenliği Komitesinin hazırladığı rapora göre, kadın gazetecilerin işini bırakmak zorunda kaldığı illerin başında Helmand, Kandahar, Uruzgan ve Zabul geliyor. Bu nedenle Zan TV'nin kurulması, bazı çevreler tarafından devrim niteliğinde bir yatırım olarak niteleniyor.

Kanalda çoğunu öğrencilerin ve genç kadınların oluşturduğu bir ekip çalışıyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...