Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gereksiz antibiyotik ameliyatı da riske atıyor

Düzenleyen:
Gereksiz  antibiyotik  ameliyatı da riske atıyor

SAĞLIK Haberleri

Ameliyata giren her 100 hastadan 6’sında enfeksiyon gelişiyor. Cerrahi enfeksiyonlar, ameliyata bağlı ölüm oranlarını artırıyor. Şişmanlık, şeker hastası olmak, sigara kullanmak enfeksiyon için risk oluşturuyor.

Ziyneti Kocabıyık - Avrupa Birliği rakamlarına göre sadece hastanede yatmaktan dolayı yılda 37 bin ölüm gerçekleşiyor. Bu enfeksiyonların gelişiminin en önemli sebebinin gelişigüzel antibiyotik kullanımı olduğunu belirten uzmanlar “Herhangi bir sebepten dolayı ameliyat olmak zorunda kaldığınızda, sağlığınızı risk altına sokmamak için doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmaktan kaçının” diyorlar. Türkiye, kişi başına düşen antibiyotik miktarı açısından Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde toplam ilaç harcamalarının yüzde 35’ini antibiyotikler oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya da yılda yaklaşık 235 milyon ameliyat yapılıyor. Ameliyata giren her 100 kişiden 6’sında enfeksiyon geliştiğini söyleyen Avrupa Cerrahi Alan Enfeksiyonlari Dernegi Yonetim Kurulu Uyesi Doktor Francesco Di Marzo, cerrahi alan enfeksiyonlarının hem hastaneye yatış süresini uzattığını hem de yoğun bakım ihtiyacını artırdığını belirterek, “Ameliyathanede enfeksiyon gelişimi yüzde 66 oranında hastanın kendi cildinden kaynaklanır. Uzun süren ameliyatlarda yaranın uzun süre açık kalması, büyük kesiler yapılması enfeksiyon riskini artırır.  Cerrahi enfeksiyon riskini düşürmek hasta, hasta yakını, hastane personelinin iş birliği içinde hareket etmesi sayesinde gerçekleşebilecek bir durumdur. Ameliyatta kullanılan malzemeler de riski artırıyor ya da azaltıyor. Bulaşmanın önlenebilmesi için geliştirilen teknolojik ürünler enfeksiyon oranlarını düşürüyor. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü’nün de kılavuzlarında tavsiye ettiği antibiyotik kaplı ipliklerin cerrahi enfeksiyon riskini 24 ile yüzde 39 arasında azaltıyor” dedi.

ŞİŞMAN HASTANIN RİSKİ YÜKSEK
Cerrahi alan enfeksiyonlarının gelişiminde, ileri yaş, obezite, şeker hastalığı, sigara ve alkol kullanımı, ameliyat öncesinde uzun süre hastanede yatmak gibi hastaya ait risk faktörlerinin çok bir önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Dr. Di Marzo, ameliyatı planlanan hastaların kilo vermesi, şekerinin düzenlenmesi ve sigarayı bırakmasının cerrahi enfeksiyon oranlarını önemli derecede düşüreceğini dile getirdi.  Ameliyathanenin soğuk havasının da risk kaynağı olduğunu anlatan Dr. Di Marzo “Normal vücut sıcaklığı 26-26,5’tur. Ancak ameliyathaneler soğuktur. Hastanın odasından alınıp tekrar odasına geldiği süre ne kadar uzarsa enfeksiyon riski o kadar artar. Vücut sıcaklığı 15-20 dakikada 1 derece azalır” dedi.

Gereksiz  antibiyotik  ameliyatı da riske atıyor

Yılda 37 bin kişi ENFEKSİYON yüzünden ölüyor

Hastane enfeksiyonlarını bir toplantı için ülkemize gelen Avrupa Cerrahi Alan Enfeksiyonları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Francesco Di Marzo ile konuştuk. Hastane enfeksiyonlarının hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sağlık problemi olduğunu anlatan Dr. Di Marzo “Tedavi ile ilişkili enfeksiyonlar başlangıçta var olmayan ancak tedavisi süresince ilave olarak ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin çalışmalarına göre Avrupa’da hastaneye yatan her 18 hastanın 1’i enfeksiyon kapıyor. Her yıl 4,1 milyon insan sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonlardan etkileniyor. Bunun sonucunda en az 37 bin kişi hayatını kaybediyor” dedi.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...