Diyabetli çocuklar parmak delmeden şeker ölçebilecek

Düzenleyen:
Diyabetli çocuklar parmak delmeden şeker ölçebilecek

SAĞLIK Haberleri

Parmak delmeden kan şekeri ölçen sistem Avrupa ülkelerinden sonra Türkiye’de de satışa sunuluyor. Cilt altına yerleştirilen bir sensör ve bir kan şekeri okuyucudan oluşan sistemle gece ve gündüz sürekli kan şekeri ölçümü yapılabiliyor.

Ziyneti Kocabıyık - Şeker hastalarının en çok şikâyet ettikleri konulardan biri kan şekeri ölçümü için günde birkaç defa parmaklarını delmek zorunda olmaları. Acılı ve rahatsızlık verici bu işlem yüzünden çoğu hasta gün içinde kan şekerini ölçmeden insülinini yapıyor ya da yiyeceklerini ayarlıyor. Bu durumda sık sık kan şekeri düşmeleri ya da yükselmeleri yaşanıyor ve diyabet bir türlü kontrol altına alınamıyor. Artık cilt altına yerleştirilen bir sensör ve bir okuyucudan oluşan cihazla parmak delmeden kan şekerini ölçmek mümkün. Üst kola yapıştırılan, 1 Türk Lirası büyüklüğünde bir sensör şeker ölçüm cihazına okutularak diyabet hastasının kan şekerini ölçüyor. Kıyafet üstünden de okutulabilen sensör sudan etkilenmediği için denize girilebiliyor, duş alınabiliyor.

Düzenli kan şekeri ölçmenin diyabet hastalarının tedavi başarısında önemli bir rolü olduğunu ve cihazın diyabetlilerin hayatını kolaylaştırdığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan İlkova, “Sensörle ölçüm kandan değil cildin altındaki doku hücrelerinin çevresindeki ince sıvı tabakasından yapılır. Sensör otomatik olarak gece ve gündüz kan şekerine bakar ve bunları saklar. Diyabetli hasta sensörün üzerine okuyucuyu yaklaştırınca anlık kan şekeri değerinin yanı sıra son 8 saatlik glukoz geçmişini yükselmeleri ve düşüşleri görür. Bu değerler 90 gün boyunca saklandığı için doktor hastanın tedavisini daha iyi düzenleyebilir” dedi.  Prof. Dr. İlkova, bu sistem sayesinde daha sık kan şekeri bakılacağı için hastalık yönetiminin daha iyi yapılabileceğini de söyledi.

ÇOCUKLARIN CANI ACIMAYACAK
Türkiye’de 20 bin diyabetli çocuk olduğunu ve çocuk diyabetlilerin Uluslararası Çocukluk Çağı Diyabet Federasyonu’nun önerisine göre günde yaklaşık 8 defa parmak delme yöntemiyle şeker ölçümü yapmak zorunda olduklarını anlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Gökşen Şimşek, parmak delmenin çocuk diyabetliler için büyük bir stres kaynağı olduğunu söyledi.  Doğru dozda insülin verebilmek için çocukların gece tatlı uykularından uyandırılmak zorunda olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, “Gece yarısı 12:00'de ve gecede 1 kez 03:00'de ölçüm yapılmalı. Bu hem çocuk hem de aileler için çok zor. Yapılan araştırmalar, çocukların yüzde 45'inin parmak delmenin zorluğundan, yüzde 30'u acıdan, yüzde 14'ü de parmak delmekten utanma sebebiyle bu yöntemi zor buluyorlar. Diyabetli çocuk, okulda çıkarıp herkesin içinde parmağını delip, kan şekerine bakamıyor. FreeStyle Libre sistemi, diyabetli çocukların glukoz seviyelerini kolayca takip etmelerine ve daha iyi tedavi kararları alınmasına imkân sağlıyor” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...