Katar’a yardım seferberliği

Düzenleyen:
Katar’a yardım  seferberliği

Ekonomi Haberleri

Son günlerde Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladığı ambargo ve izolasyona karşı Türkiye, bir dizi adım atarken ilk etapta bir uçak dolusu gıda malzemesi gönderildi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın başını çektiği Katar ablukasına karşı Türkiye’den yeni adımlar geldi. Katar’da asker bulundurulmasına ilişkin tezkerenin önceki gün Meclis’te kabulünün ardından, uygulanan ambargo sonrası Katar halkının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Türkiye, Turkish Cargo aracılığıyla gıda yardımı gönderdi. AirportHaber’de yer alan habere göre; Turkish Cargo uçağıyla gönderilecek gıda yardım malzemelerinin yüklemesi önceki gün tamamlandı. Başta süt ve süt ürünleri olmak üzere bir uçak dolusu gıda malzemesini Katar’a götürecek olan Turkish Cargo’ya ait A330 tipi kargo uçağının yükleme işlemleri Atatürk Havalimanı’nda yapıldı. Yardım malzemesinin toplam miktarı hakkında ise resmi bir açıklama yapılmadı. Bu arada İran da, 10 ülkenin diplomatik ilişkilerini keserek tecrit ettiği Katar’a yiyecek götürecek kargo uçağını havalandırıyor. Doha yönetiminin, Türkiye ve İran ile gıda ve su sağlanması konusunda görüşme yaptığı geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı.
‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’ 
Türkiye’nin Katar’a desteği sadece askeri ve gıdayla sınırlı kalmadı. İş dünyasından da büyük destek geliyor. İlki 19-21 Nisan tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Expo Turkey by Qatar’ın ikincisinin 18-20 Ocak 2018’de yine aynı yerde yapılacağı açıklandı. Fuarı organize eden Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, “Ülkemiz ile Katar arasındaki stratejik, diplomatik ve tarihi işbirliğine bugüne kadar hep güvendik. Bugünden sonra da Katar’a bu anlamda yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yaşanan gelişmeler her ne olursa olsun Katar’dan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

MÜSİAD’dan ziyaret desteği

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Körfez ülkelerinin Katar ile diplomatik ilişkilerinin kesilmesi ve yaşanan gelişmeler ile ilgili Ankara’da yapılan Başkanlar Kurulu toplantısından sonra bir açıklama yaptı. MÜSİAD Başkanlar Kurulu adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Teröre destek bahanesi ile Katar’a, Körfez ülkelerinin uyguladığı yaptırımların yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu haksız uygulamaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. MÜSİAD olarak, dost ve kardeş Katar’ın yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Diğer dost ve kardeş ülkelerle de ilişkilerin sürmesinde fayda mülahaza ediyoruz. Katar’ı desteklemek üzere başkanlar kurulu olarak ilk yurt dışı programımızı bu ülkeye yapmaya karar verdik.”

‘Kabul edilemez’

Katar’a abluka kararını değerlendiren Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca,  “Orta Doğu’yu kimlerin dizayn ettiği aşikarken, ekonomik gücü son derece yerinde olan bir ülkenin hedef tahtasına konulması, bölgeyi yeni bir kargaşanın içine sürüklemeye çalışan düşüncenin bir oyunudur. Katar ablukası kabul edilemez. Türkiye’nin bu süreçte dost ve kardeş ülke Katar’a desteğe devam etmesi, arabuluculuk görevini ifa etmesi bölge barışı ve huzuru açısından son derece önemlidir” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...