Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

‘Kocakarı ilaçları’ 800 milyon kazandırdı

Düzenleyen:
‘Kocakarı ilaçları’  800 milyon kazandırdı

Ekonomi Haberleri

Odun dışı orman ürünleri üretim miktarı, her geçen yıl artarak ülke ekonomisine katkı vermeye devam ediyor.

Damla Peker ANKARA
Geçen yıl 429 bin tona ulaşan odun dışı orman ürünleri üretimiyle ülke ekonomisine 800 milyon liralık katkı sağlandı. İlaçtan kozmetiğe kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan bu ürünlerle orman köylüsü de önemli gelir elde etti. 2002’de 31 bin ton olan üretim miktarı, 2010’da 131 bin tona, 2015’te ise 350 bin tona yükseldi. 2016 yılında ise belirlenen 400 bin ton hedefi aşılarak 429 bin ton üretim gerçekleşti. Türkiye’de 3 bin 649’u endemik, 11 bin 466 tabii bitki türü bulunduğunu ve bu bitki çeşitliliğinin ekonomik açıdan en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada bu alanda en büyük pasta payına Çin’in sahip olduğunu söyledi. Türkiye olarak son zamanlarda bu alanda büyük bir çıkış yaşandığının altını çizen Eroğlu, bu pastadan alınması gereken payı artırmak için çalışacaklarını kaydetti.
 4 BİN BİTKİSEL İLAÇ
Bakan Eroğlu, ormanlardan odun dışında elde edilen ürünlerin bütün dünyada gelişen bir sektör haline geldiğini ifade ederek, “Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre, çeşitli maksatlarla kullanılan bitki sayısı 20 bin civarındadır. Bunlardan 4 bini bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Bizde Bakanlık olarak odun dışı orman ürünlerimizi çeşitlendiriyoruz ve artan ihracat yoluyla hem orman köylüsüne hem de ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi.
KÖYLÜYE 220 MİLYON LİRA
Odun dışı orman üretimi Türkiye’de bulunan yaklaşık 7 milyon orman köylüsü için de bir gelir kapısı oldu. Geçen yıl üretimi yapılan 429 bin tonluk üretimden orman köylüsüne 220 milyon lira gelir aktarıldı. Ayrıca, 2016 yılı sonu itibariyle yapılan toplam 1.4 milyon hektar alanda 210 farklı türe ait odun dışı orman ürününün envanter ve planlama çalışması bu yıl da devam edecek.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...