Belediyelere ‘bisiklet yolu’ önerileri

Düzenleyen:
Belediyelere ‘bisiklet yolu’ önerileri

YAŞAM Haberleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bisiklet yollarının röntgenini çekti. Bölgelerinde ulaşım için bisiklet yolu yapmak isteyen yerel yönetimlere yönelik hazırlanan bir kılavuzda önemli öneriler dile getirildi.

Kılavuz genelindeki öneriler arasında ‘yemek siparişleri, posta, ilaç dağıtımı gibi hizmetler için bisikletli kuryeler kullanılabileceği’, ‘ışıkta bekleme yapan bisikletlilerin destek alabilmeleri için destek ünitesi yapılması’, ‘özel bisiklet etkinlikleri ile toplumdaki bisiklet algısının yukarıya taşınması’, ‘okullarda yaya ve bisiklet dersi sınıfları oluşturulabilir’ ifadeleri yer aldı.
 
Ayrıca bisiklet park yerlerinde hırsızlığa karşı da bir öneri getirildi. Bisiklet park yerleri seçilirken bisiklet hırsızlığı ihtimalini azaltacak şekilde planlama yapılması, görünürlüğü olan yerlerin seçilmesi, park yerleri yakınında ankesörlü telefonların olup olmadığına ve yeterli ışıklandırma olup olmadığına dikkat edilmesi önerildi. Ayrıca yerel polislerin, güvenliği artırmaya yönelik tasarım stratejilerini belirlemek için "güvenlik denetimleri" yapmak üzere eğitilebilecekleri de kılavuzda yer aldı.
 
BELEDİYELER MEVZUAT GELİŞTİREBİLİR

Önerilerde belediyelerin bisiklet kullanımının artırılması için mevzuat geliştirebileceği de yer aldı. Bu doğrultuda hazırlanabilecek mevzuatın içinde, inşaat firmalarının kaldırım ve yollarda yaptıkları inşaat süresince bisikletlilere ve yayalara güvenli geçiş alternatifi sağlama gerekliliği getirilebileceği, bisiklet kullanımının yoğun olduğu yerlerde bisiklet parkı olmasının zorunlu tutulabilieceği, araç otoparklarının azaltılmasına yönelik değişiklikler yapılabileceği, yeni yerleşim yerlerinde geniş kaldırım, bisiklet yolarının yapımının zorunlu tutulabileceği gibi konuların yer alabileceği belirtildi.
 
HEM KULLANIMI ARTIRMAYA HEM DE GÜVENLİK ÖNERİLERİ VAR

Bisiklet kullanımını ve güvenliği artırmaya yönelik önerilerden bazıları şöyle:
-Toplu taşıma ve araba yerine ulaşım için bisiklet kullanan kişilere maddi teşvikler sunan “park nakit otomatları” bisiklet park yerlerine yerleştirilebilir. Bu otomatlar ile çalışanlara sağlanan ulaşım yardımlarının nakit eşdeğerinin bisiklet park yerlerinde bulunan otomatlar vasıtasıyla günlük olarak kişiye ödenmesi ile bisiklet kullanımın teşviki hedefleniyor.
-Park ve bahçe idareleri veya STK’ların özellikle bisiklet yolları güzergâhlarının bulunduğu alanlarda etkinlik ve aktivite düzenleyebilir veya bu aktivitelere sponsor olabilirler.

- Turizm tanıtım materyallerinde bisiklet kullanımı öne çıkarılabilir. Bisiklet güzergâh haritalarının oluşturularak turizm ofislerinde ve turistik bölgelerde ücretsiz olarak dağıtılabilir. Böylece turistlerin de bisiklet kullanması teşvik edilebilir. Ayrıca bisiklet parkurlarını, önerilen güzergâhları, yol koşullarını, tepeleri, dinlenme tesislerini ve bisiklet dükkanlarını gösteren bir bisiklet haritası yayınlanabilir
- Alt ve üst geçitler ile metro çıkışlarına bisikletin merdivenlerden rahatça çıkarılmasını sağlamak için bisiklet rayları konulabilir.
-Bisiklet park yerlerine ufak çaplı tamiratlar için sabit lastik pompası bulundurulması faydalı olabilir.
- İl Emniyet Müdürlüklerine bağlı “Bisikletli Polis Birimlerinin”, bisikletli zabıtaların, postacıların arttırılması sağlanmalı.
- Sürücü kurslarında bisikletli yaşam ve kuralları hakkında eğitim verilmelidir.
-Raporlanan bisiklet ve yaya çarpışma istatistikleri yıllık olarak toplanmalı ve analiz edilebilir.
 
10 KAT DAHA AZ SERA GAZI SALIYOR- KUTU

Bisikletin sera gazı salımının, bireysel motorlu taşıtlardan 10 misli daha düşük olduğu belirtiliyor. Kılavuzda yer alan bilgiye göre, bisiklet kullanımı ile kilometrede kişi başı 21 gram karbondioksit tüketilirken ortalama bir araba ile ulaşımda kilometre başına 271 gram karbondioksit tüketiliyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...