‘Süper Markaların’ zirvesine THY çıktı

Düzenleyen:
‘Süper Markaların’  zirvesine THY çıktı

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin ‘Süper Markaları’ seçildi. İlk sırayı millî hava yolu şirketimiz THY aldı. Onu, Mercedes-Benz, WhatsApp, Samsung ve BMW izledi...

Yapılan bir araştırma, Türkiye’de en sevdiğimiz ve beğendiğimiz markaların teknoloji ve otomotiv markaları olduğunu ortaya çıkardı. Superbrands tarafından bu yıl 6’ncısı yapılan araştırmanın ‘Süper Markalar Türkiye 2016’ sonuçları açıklandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüm sosyo ekonomik grupların katılımıyla yapılan araştırmada 181 marka Süper Marka olmaya hak kazandı. Listenin zirvesinde Türk Hava Yolları (THY) yer aldı. Onu dünyaca ünlü otomotiv devi Mercedes-Benz izlerken, WhatsApp, Samsung ve BMW peşinden sıralandı. Araştırmayı yapan Superbrands Türkiye yetkilisi Dilek Koç, seçilen 181 marka arasında teknoloji ve araba markalarının öne çıktığını söyledi.
KÜLTÜR VE TURİZMDE MARKA YOK
 Araştırmada, Türk markaların yükselişi dikkat çekerken, hızlı tüketim malzemelerinin çikolata-gofret kategorisindeki markalar öne çıktı. Sıralamada bu yıl Müze / Kültür ve Etkinlik Merkezleri, Kitap ve Kırtasiye, Otel ve Turizm Acentaları, Gayrimenkul Pazarlama, Ofis Mobilya ve Malzemeleri gibi önemli kategorilerdeki hiçbir markanın barajı geçememesi ise ‘üzücü’ olarak değerlendirildi. Dijital dünya ile iletişimin çok güçlenmesi, dikkat çekici diğer bir unsur olarak öne çıkıyor. “Google”, kadınlar kategorisinde birinci sırada yer alıyor.
Şehirlerin davranış biçimleri de değişti. Buna göre İzmir ve Ankara markalara daha sadık. İstanbul’un markalara verdiği puanlarda ise önemli düşüşler var. Bu, İstanbul’da marka sadakatinin azalması olarak değerlendiriliyor. Dilek Koç, “Markalar bunu göz önünde tutmalı” diyor.

Çay, gözde içeceğimiz
 Sayısız çeşidi de olsa, kahve hızla yükselse de çay başka bir şey Türk insanı için. Bu araştırmada da Türk şirketi Çaykur öne çıkmış. ‘Kahve-Çay-Su-Gazli İçecekler’ kategorisinde Çaykur birinci olurken, kahve markası Nescafe ikinci, su markası Erikli üçüncü, Gazlı içecek markası Uludağ dördüncü ve soğuk çay markası Lipton Çay/Ice Tea beşinci oldu.

Erkekler hayalden gerçeğe dönüyor

Superbrands Türkiye yetkilisi Dilek Koç, araştırmada ilginç veriler de elde ettiklerini söyledi. Buna göre, geçen yıllarda erkek tüketicilerin tercihlerinde hayaller ve arabalar ön planda bulunuyordu. Bu sene ise erkeklerin geçen yıllara göre aile sağlığı ile daha fazla ilgilenmeye başladı. Bunu da sağlık kategorisindeki puanlamalar gösterdi. Geçen yıllarda sağlık ve sigorta ile sadece kadınlar ilgileniyor, erkekler ‘fikrim yok’ seçeneğine yöneliyordu.

Yiyeceklerin yıldızı çikolata

 Yiyecek-içecek kategorisinde çikolata, gofret gibi hızlı tüketilen ve birim fiyatı düşük olan ürünler ön planda. Bisküvi, Gofret, Çikolata, Dondurma kategorisinde Magnum, Milka, Ülker Çikolatalı Gofret, Torku, Sarelle başı çekti.
TEMİZLİKTE GLOBAL
Kişisel Bakım ve Temizlik Ürünlerinde Selpak, Prima, İpana, Elidor, Colgate ilk 5’i paylaştı. Ev bakımı ve Temizlik denildiğinde de Ariel, Pril, Yumoş, Domestos  ve Ace ipi göğüsleyenler oldu.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...