Fransızları tavladık

Düzenleyen:
Fransızları tavladık

Ekonomi Haberleri

TAV Havalimanları Holding’in yüzde 38’ine sahip olan Fransa merkezli Aéroports de Paris Group, Akfen Holding’in TAV’da kalan yüzde 8,1’lik payını satın aldı. Akfen, devirden elde edeceği geliri Türkiye’deki 6,7 milyarlık yatırımlarına harcayacak

Önder Çelik İSTANBUL
Akfen Holding, TAV Havalimanları Holding’de kalan yüzde 8,1’lik payını ortağı Aéroports de Paris’e (Group ADP) devretti. TAV Havalimanları’nda yüzde 38 paya sahip olan Group ADP, Akfen Holding’in hisselerini 160 milyon dolar karşılığında satın aldı. Anlaşma sonrası ADP’nin TAV’daki payı yüzde 46,1’e yükselirken, satış fiyatına göre TAV’ın piyasa değeri 2 milyar dolara yaklaştı. Açıklamanın ardından TAV hisseleri de yüzde 3’ün üzerinde yükseldi. Öte yandan ADP, TAV İnşaat’taki yüzde 49 payını da Sera Yapı ve Tepe İnşaat’a 9 milyon avro karşılığında devredecek. TAV’ın temelleri 1997’de Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Yap-İşlet-Devret ihalesi ile atılmıştı. 

GÜVENİN GÖSTERGESİ
Satış işleminin tamamlanmasının ardından Sani Şener, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak görevine devam edecek. Anlaşmaya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Sani Şener, 1997’de İstanbul projesiyle başladıkları yolculukta çok ciddi merhaleler kaydettiklerini belirtti. ADP’nin hissesini artırmasıyla birlikte Türkiye ve Fransa dışında üçüncü ülkelerde ciddi iş birlikleri olacağını kaydeden Şener “Hırvatistan ve Küba gibi farklı coğrafyalarda da birlikte çalışıyoruz. Bu son satın almayla birlikte ADP’nin Türkiye’de yatırımı 1,1 milyar dolara ulaşmış olacak. Bu durum bir Fransız şirketi olan ADP’nin Türkiye’ye ve Türk ekonomisine güvenini gösteriyor. Hisse alım işleminin TAV’ın finansal ve operasyonel yetkinliğinin yanı sıra Türkiye ekonomisinin potansiyeline olan inancı da yansıttığına inanıyoruz” dedi.

‘LİDER İŞLETMECİ OLDUK’
ADP Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Edward Arkwright de, TAV ve ADP olarak toplam 26 havalimanı ve yılda 245 milyon yolcu ile dünyanın lider havalimanı işletmeciliği platformu olduklarını söyledi. ADP Grubu İcra Kurulu Üyesi Antonin Beurrier ise, TAV’ın Afrika ve Ortadoğu’da güçlü bir temel hazırladığına işaret ederek, TAV ile Orta Doğu, Orta Asya, Avrupa ve Afrika’da yeni ülkelere gideceklerini kaydetti.

HAMDİ AKIN: 20 yıllık tav maceramın birinci perdesi kapanıyor

TAV’daki payının devri karşılığı şirkete 160 milyon dolarlık nakit girişi sağlayacak olan Akfen Holding, bu parayı Türkiye’de yapacağı yatırımlarda kullanacak. Akfen, 2017 yılı başında 1,5 yılda tamamlayacağı 6,7 milyar liralık yatırım paketi açıklamıştı. Toplamda 1.390 kişilik istihdam oluşturacak bu paketin en önemli yatırım ayağını 3,9 milyar liralık Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ’daki şehir hastaneleri ve 2 milyar liralık yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor. Devire ilişkin açıklama yapan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın “20 yıllık TAV maceramın birinci perdesi burada kapanıyor” dedi. TAV’ın bir Türk şirketi olduğunu vurgulayan Akın “Oluşturduğumuz bu dünya markası ile iftihar etmek her Türk vatandaşının hakkıdır” ifadelerini kullandı. Akfen Holding, TAV İnşaat’ın da dahil olduğu TAV Yatırım Holding’teki yüzde 21,68’lik payını ise koruyor.

Suudi Arabistan’da 3 havalimanıdaha işletecek

TAV Havalimanları, Suudi Arabistan’da üç havalimanının geliştirilmesi ve işletmesi için Suudi Arabistan Sivil Havacılık İdaresiyle (GACA) anlaşmayı imzaladı. TAV ve ortağı Al Rajhi Grubu; Yanbu, Qassim ve Hail Havalimanlarını 30 yıl süreyle işletecek. Üç havalimanında yeni 
terminal ve hizmet birimleri için toplam 400 milyon dolar yatırım yapılacak. TAV’ın tüm dünyada işlettiği havalimanı sayısı 17’ye yükselirken yıllık hizmet verdiği yolcu sayısı da 110 milyon seviyelerine çıkıyor. TAV, Suudi Arabistan’da 2012’den bu yana Medine Havalimanı’nı işletiyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...