Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Merkel Türkiye'yi seçim malzemesi yapacak

Merkel Türkiye'yi seçim malzemesi yapacak

DÜNYA Haberleri

Merkez 3 yıl sonra açılması beklenen müzakere başlığına onay verecek ancak Türkiye'yi seçim malzemesi yapmak için Ekim'e erteleyecek.

AB Bakanı Egemen Bağış'ın Alman lider Merkel için, 'Söylediklerini iyi hesaplasın yoksa o da Sarkozy ile balık avlamaya çıkar' demesi sonrasında başlayan gerilim Almanya'nın Türk büyükelçisini Dışişleri'ne çağırması ve Ankara'nın da buna aynı şekilde karşılık vermesiyle tırmanmış, Almanya'nın Türkiye ile AB arasında 3 yıl sonra ilk kez bir müzakere başlığı açılmasına rezerv koyduğu ve Merkel'in, 'Gezi olaylarından sonra Erdoğan için yeni başlık açmak ödül olur' dediği dile getirilmişti. Katar'da Davutoğlu ve Alman meslektaşı Westerwelle arasında yapılan görüşmenin dost havasında geçtiği ancak sorunların aşılamadığı açıklamasıyla gözler dünkü AB Dışişleri Bakanları zirvesine çevrildi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle toplantıdan önce, Türkiye ile yaşanan 'fasıl krizi'ni aşmak için çözüm arandığını açıkladı. Türkiye'de son haftalardaki gelişmelere dikkat çeken Westerwelle, "Bunları görmezden gelmek mümkün değil. Diğer yandan Türkiye ile diyalog sürecini koparmak ya da azaltmak da uygun düşmez" değerlendirmesinde bulundu. Westerwelle, "Herkes Türkiye ile stratejik ve uzun vadeli ilişkilerin öneminin farkında" ifadesini kullandı. Türkiye ile ilgili karar iki günlük toplantının son gününde alındı. Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 26 Haziran'da açılması planlanan bölgesel politikalar faslını engelleyen Almanya'nın uzlaşma önerisi olarak faslın açılmasına onay verip, faslın açılışının birkaç ay ertelenmesini önerdiği bildirildi. Görüşmelere yakın AB kaynakları, Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarına sunulan Alman önerisinin, faslın açılışını AB Komisyonu'nun Ekim ayında yayınlayacağı İlerleme Raporu sonrasına bırakılmasına yönelik olduğunu belirtti. AB kaynaklarına göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu sayede ülkesinde 22 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde aşırı sağ seçmenlere şirin görünmeyi hedefliyor. Merkel'in, İlerleme Raporu'nda güvenlik güçlerinin Gezi Parkı olaylarında orantısız güç kullanmasının eleştirileceğini umarak fasıl açılışının ertelenmesini meşru göstermeyi amaçladığı da iddia ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...