Gıdada künye uygulaması pazara iniyor

Düzenleyen:
Gıdada künye uygulaması pazara iniyor

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz yıl uygulamaya giren künye zorunluluğu pazarları da kapsayacak şekilde genişletilecek. Ayrıca buğday ithalatında Rusya’ya uygulanan yüksek vergiler yeniden makul seviyeye çekilerek ette ithalatın önü açılacak.

Haber Merkezi ANKARA - Yaş sebze ve meyvede künye zorunluluğu semt pazarlarını da kapsayacak şekilde genişletilecek. Geçtiğimiz yıl uygulamaya giren künye zorunluluğu ile başarılı sonuçlar aldıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,”Uygulama manav boyutunda işler hale geldi. Şimdi bunu pazara yavaş yavaş taşıyacağız. Eğitimler vererek ve denetimler yaparak ilerliyoruz. Tüketiciler bu konuda memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Gıdanın künyesinden kaça alınıp kaça satıldığını, nerede yetiştirildiğini görebiliyoruz” diye konuştu.

EKMEK FİYATLARI YENİDEN BELİRLENECEK
TGRT Haber’de “Neler Oluyor?” programına konuk olan Tüfenkci gıda fiyatlarına ilişkin atılacak adımlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Buğdayda gümrük vergisinin düşürülmesi, arpada sıfırlanması, fasulye ve nohutta enflasyonu aşağı çekebilme adına atılan adımlar var. Ette bu anlamda karar alındı, uygulanması var. Ekmek fiyatlarının belirlenmesi konusunda atılan adımlar var, bu hafta içerisinde yürürlüğe girecek. Sebze ve meyve fiyatlarının düşürülmesindeki alınan kararlar sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı artışın önlenmesi noktasında bir takım tedbirlerin gıda komitesi tarafından hayata geçirilmesi kararı alındı. 1 ay içerisinde neticelenir” diye konuştu. 

TEDBİRLERLE 15 MİLYAR EKONOMİDE KALABİLİR
Soğuk hava depoları, perakende ticareti gibi birçok konuda bir dizi tedbirlerin hayata geçirileceğini dile getiren Bakan Tüfenkci, “Türkiye’de 100 milyara yakın yaş meyve-sebze ticareti bulunmaktadır. Türkiye’de yüzde 25 oranında fire olduğu düşünülüyor. 100 milyarlık ticarette 25 milyarı çöpe atmış oluyorsunuz. Bunun bir kısmını teşviklerle diyelim ki yüzde 10 düşürdüğümüzde 15 milyar ekonomi de kalıyor. 15 milyarın bir kısmı tüketici bir kısmı üretici tarafından paylaşılarak fiyatların düşmesine büyük bir fayda sağlayacak” dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...