Musul'da zayiat yüksek

Düzenleyen:
Musul'da zayiat yüksek

DÜNYA Haberleri

Büyük Musul operasyonunda sona yaklaşıldığını iddia eden Irak Merkezi Yönetimi kaynakları, bayramdan sonraki hafta operasyonların tamamlanacağını ardından da kent içinde süpürme harekatı olarak adlandırdıkları sokaklardan evlere doğru bir arama-tarama işleminin akabinde sivillerin Temmuz ortası gibi evlerine dönmesini hedeflediklerini belirtiyorlar. Ancak tarihi kentin hali harap. Zira ağır silahların ve bombaların kullanımından dolayı kentteki resmi binaların ve sivil halkın kullanımında olan binaların yüzde 75’inin kullanılmayacak duruma geldiğini belirtiyorlar.

Çetiner ÇETİN
 
ANKARA-  Musul'da sert geçen operasyonların ardından kenti boşaltan sivillerle görüşme trafiği başlatan İnsan hakları örgütleri, kenti terk edenlerden aldıkları bilgiler doğrultusunda bir çalışma hazırladığı ve yetkililere sundukları öğrenildi.
 
STK temsilcilerinin belirttiğine göre, Iraklı kuvvetlerin ve ABD destekli koalisyon güçlerinin DAEŞ militanlarını Musul’dan çıkarmaya çalışırken ağır silahlara bel bağlaması sebebiyle şehrin batısında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı konusunda uyardı.
 
Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Center for Civilians in Conflict’in de bulunduğu örgütler, havadan sevk edilen 227 kilogramlık bombalar gibi ağır savaş gereçlerinin sivillerin hayatına ve mallarına aşırı ve orantısız bir zarar verdiği uyarısında bulundu.
 
Örgütlerin Perşembe günü yayımlanan ortak raporunda ayrıca güdüm mekanizması bulunmayan, dolayısıyla doğası gereği hassas olmayan ve ayrım gözetmeyen yerel üretim roketatarlarla ağır havanları içeren topçu sistemlerinin kullanıldığına işaret edildi.
 
Raporda “Bu tür orantısız askerî saldırılar uluslararası insani hukuk kapsamında yasaklanmıştır” denildi. Güçlü ve genellikle hassas olmayan silahların kullanılması, sivillerin çok büyük bir kısmının hâlâ şehrin DAEŞ’in kontrolündeki alanlarında olduğu için sorunlu bir durum. DAEŞ’in sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ve insanların bölgeden ayrılmasını engellemesi durumu daha da zorlaştırıyor.
 
Musul’un batısında yakın zamanda ele geçirilen yerlerin birçoğu enkaza dönmüş durumda. Hava saldırıları veya bombardımanlarda bazı ailelerin bütün üyeleri hayatını kaybetti.
 
Askerî uzmanlar, Irak ve koalisyon güçlerinin bu silahlara bel bağladığını çünkü kendi zayiatını asgari düzeye çekmeye çalıştığını söylüyor. ABD Savunma Bakanlığının bir raporuna göre Irak özel kuvvetleri Musul’da şimdiye kadar yüzde 40 zayiat verdi.
 
ABD önderliğindeki koalisyon, Musul harekâtının başladığı tarih ile 2 Haziran arasındaki hava saldırılarında en az 484 sivilin kazara öldürüldüğünü tahmin ediyor. Hava saldırılarını gözlemleyen İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Airwars ise gerçek sayının 3 bin 800 gibi yüksek bir rakam olabileceğini düşünüyor. Bu rakamlara topçu bombardımanıyla hayatını kaybedenlerin dâhil değil, bu konuda güvenilir bir tahmin bulunmuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...