İlaçta yerelleşme çalışmaları tam gaz

Düzenleyen:
İlaçta yerelleşme çalışmaları tam gaz

SAĞLIK Haberleri

İlaçta yerel üretimi teşvik etmek için bir süredir devam eden çalışmalar sürerken SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı’dan önemli açıklamalar geldi. SGK Başkanı Bağlı, ”Önce yüzde 50 Pazar payından başladık. Aşağı doğru iniyoruz. Şimdi 0’a kadar indik. Çalışmalar hızla ilerliyor. İlaçtaki başarı çok iyi. Türkiye ilaç sanayinde 70’li yıllarda bunu yapsaydı şu anda Güney Kore seviyesinde olurdu. Hükümetin çok özel talimatı var bu ilaçta yerelleşme ile ilgili. Sadece cari açığın finansmanı olarak bakmıyoruz aynı zamanda stratejik bir proje” dedi.

Osman ÇOBANOĞLU
 
ANKARA-  Önceki gün iftarda gazetecilere açıklamalarda bulunan SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı İlaçta Yerelleşme Projesiyle ilgili olarak soruya, “Biz protokollerimizi yaptık, taahhütlerimizi aldık. Yıl sonunda bakacağız ne kadar yerelleştiler. Onlara 18 aylık bir süre vermiştik. Dönem sonunda görebileceğiz” cevabını verdi. 
 
Toplantıda Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan değişiklikler de değerlendirildi. Yeni değişiklikle detayları açıklayan SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, “Yağız bebek örneğinde olduğu gibi bu hastalarımızın ilaca erişimini (geri ödeme listesine alındı) sağladık. Bir de özellikle meme kanseri hastalarımızla ilgili. Bu aslında geri ödemesi olan bir ilaçtı ama dünyada üretici firma tek olunca üretimle ilgili bir sıkıntı oluştu ve Türkiye’de bulunamaz hale gelmişti. Daha önce 30 tabletlik üretiliyordu ve yeni üretilen ürün de 60 tabletlikti. 60 tablet olunca geri ödemesi bir nevi olmamış gibiydi. Şimdi onu geri ödemeye aldık” dedi.
 
Gazilerle ilgili yeni bir çalışma başlattıklarını söyleyen Koç, “Gazilere vermiş olduğumuz hizmetlerin tümünü bir çıkaracağız. Vermemiz gerekip de veremediğimiz nelerdir bunlara bakacağız. Bir hastane ile geniş bir protokol hazırlığı içerisindeyiz. Yani gazimizin ihtiyacı olan her türlü protez ortez gibi kişiye özel tasarımlı ürünlerin bilimsel komisyonlar tarafından geçirildikten sonra teminini ve onun da geri ödemesini bizim tarafımızdan yapılmasını konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
İşitme cihazlarıyla ilgili olarak fiyatlarda güncelleme yaptıklarını söyleyen Koç, “3-4 yıldır fiyatı güncellenmemişti. Onun fiyatını güncelledik yüzde 35 artış yaptık ama daha önemlisi şimdi biz bütün bu işitme cihazı satan firmalarla sözleşme yapacağız. Şimdi sözleşme yaptığımız zaman ne değişecek. Vatandaşımız bu ürünü alabilmesi için 50 sayfaya yakın doküman getiriyordu. Yatırdığı parayı alabilmesi için bir sürü zahmete uğruyordu” diye konuştu.
 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...