'Türkiye çok iyi iş çıkardı Gezi ve FED etkisi geçici'

- Güncelleme:
'Türkiye çok iyi iş çıkardı Gezi ve FED etkisi geçici'

Ekonomi Haberleri

Dünya Bankası'nın Kıdemli Danışmanı Luis Serven, Gezi parkı eylemlerinin, 10 yılda hızlı gelişen Türk ekonomisinde önemli etki bırakmayacağı belirtti.

Uluslararası bazı yayın kuruluşları Türkiye'de büyük bir iç karışıklık varmış gibi gösterse de, Gezi parkı eylemlerinin büyük bir etkisinin olmayacağı, uluslararası kuruluşlarca da dile getirildi. Dünya Bankası'nın Kıdemli Danışmanı Luis Serven, "Gezi parkı olayları Türk ekonomisinde büyük bir etkiye sebep olmadı. Olaylar uzun süre devam ederse farklı olabilirdi fakat şimdilik böyle bir durum yok" dedi. Türkiye'nin 2001 krizinden bu yana çok iyi bir gelişme gösterdiğini, Brezilya'daki olaylarla da benzerliği olmadığını söyleyen Serven, "İki ülkenin son 30 yılında bazı benzerlikler var ama iki ülke birbirinden çok farklı" dedi. Dünya piyasalarının son günlerde FED'in parasal sıkılaştırma kararını uygulayabileceğine dair açıklamalarla olumsuz etkilendiğini, bunun Türkiye piyasasında da düşüşlere sebep olduğunu hatırlatan Luis Serven, "Amerika'da bazı teşvikler azaltıldı, bazıları bitirildi. Bu da piyasada dönen paranın eksilmesi anlamına geliyor. FED'in açıklamaları, ABD ekonomisinin iyi gitmeye başlamasının bir sonucu. ABD ekonomisi iyi giderse, global anlamda her şey iyileşir" diye konuştu. İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin de piyasalardaki dalgalanmaların 'doğası gereği' olduğunu belirtti. Bilgin, "Kur uzun süredir istikrarlı seviyedeydi. Borsa da yüksek performans gösteriyordu. Hem kur hem borsanın düzeltme ihtiyacı vardı. Gezi olayları, ardından FED'in açıklaması, bu düzeltmenin yaşanmasına sebep oldu. Son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, bir panik ya da finansal kriz değil ve geçicidir" görüşünü dile getirdi. Prof. Bilgin, "Olayların en az etkileyeceği ülke ise Türkiye olacak" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...