Okul kapandı, sıra tatilde

Düzenleyen:
Okul kapandı, sıra tatilde

YAŞAM Haberleri

İyi bir tatil için, iyi plan yapmak, yer seçiminde özenli davranmak ve birkaç şeye dikkat etmek yeter...

Canan Eraslan

Yaz geldi. Hava sıcaklıkların yükseliyor. İlköğretim okulları kapandı, TEOG tamamlandı, üniversite için ise son turlara gelindi. Milyonlarca aileyi ilgilendiren bu maraton sona erdiğine göre, artık tatil zamanı... Birçok aile Ramazan Bayramı ve sonrasında başlayacak yaz dönemi için tatil planını yaptı bile. Gidilecek yer için satın almalar yapılsa dahi, görülen o ki, tatilin planlaması bile stres için yeterli... Momondo’nun araştırmasına göre, tatil huzur verse ve tüm yıl boyunca beklense dahi, öncesi zorlu geçiyor ve Türklerin yüzde 24’ü tatillerini planlarken stres seviyesi yükseliyor. Türkiye’de genellikle gidilecek yerin seçimini kadın yapsa da bu stres mutlaka yaşanıyor ama bir durun... Yıl boyunca beklediğiniz bir tatile hazırlanıyorsunuz. Hazırlığı bile keyifli geçmeli. Onun için tatile karar verdiğiniz andan itibaren her anının keyfini çıkarak hazırlanın. Gideceğiniz yere karar vermediyseniz seçerken, bavulunuza ne alacağınızı düşünürken, yaşayacağınız keyifli anları düşünüp o keyifle başlayın. Evet, daha 3 hafta olsa da, 1 ay olsa da, aynı keyifle hazırlanın tatile...

 

Bisiklet alıyorsanız kaskını unutmayın

Belki bisikleti karne hediyesi olarak aldınız, belki de çocuğunuza bisiklet kullanmayı şimdi öğreteceksiniz. Ailece bisikletiniz var ve gezintilere çıkıyor da olabilirsiniz ama kask olmadan asla... Sağlık kuruluşlarından gelen veriler, yaz dönemlerinde bisiklet kullanımına bağlı olarak kaza sayısının arttığını, kask kullanımı yaygın olmadığı için yaralanmaların ‘hafif sıyrıktan’ ibaret olmadığını ifade ediyor. Emniyet yetkililerinin uyarılarında ise çocukların bisikletle yola çıkışının önlenmesi var. Uzmanlara diyor ki; 11 yaşını bitirmeden bisiklet kullanmak, 13 yaşını bitirmeden motorsuz taşıt kullanmak yasak. Üstelik 95 TL cezası var. Çocuk gelişim uzmanları, emniyet ve sağlık yetkililerinden alıp derlediğimiz tavsiyeler şöyle:
¥ Yola çıkmamaya özen göstersinler. “Hem konuşur, hem giderim” olmaz. Yolda sohbet etmeyin.
¥ Elleri bırakarak bisiklet kullanmayın. Yola çıkıldığında bisiklet kullanma kuralına uymayana 95 TL’ye kadar ceza uygulanıyor.
¥ Aileler çocuğa bisiklet alırken çocuğun boyu, kilosu ve yaşına uygun seçim yapmalı.
¥ Bisikletin ön ve arkasında reflektör bulunmalı.
¥ Zincirler temiz ve yağlı olmalı, frenler sık sık kontrol edilmeli, lastikleri kontrollü olmalı.
¥ Kask başta olmak üzere bütün güvenlik önlemleri alınmalı.

Huzurlu tatil için...

En uygun bilet fiyatları ve otel indirimleri en az 56 gün önceden almakla mümkün oluyor. En iyisi erken rezervasyona alışmak ama 2 ay önce de uygun bilet bulunabiliyor. Önceden planlamak 
stresi de, masrafı da 
azaltıyor.

 

Tatil için para biriktiriyoruz

Araştırmalar, Türklerin yüzde 29’unun tatil rezervasyonunu 2-3 ay önce yaptığını gösteriyor. Yarısından fazlası da tatil için önceden para biriktiriyor. Son dakika planlaması Türkler arasında pek tercih edilen bir yöntem değil. Yine son araştırmaya göre, Türklerin favori 5’lisi Bangkok, Antalya, Londra, New York, Amsterdam olarak sıralandı.

 

Bavul için liste

Nereye gideceksiniz? Akşam gezmelerinde şık mı, rahat mı olmalısınız? Bence ikisi birden. Hem şık hem rahat olabileceğiniz elbiseler en iyi seçim olacak. Onun için gün gün ne giyeceğinizi hazırlayın, yedek birkaç tişört iyi olacaktır. Mutlaka ama mutlaka liste yapın ki, kimlik, pasaport gibi ‘hayati’ şeylerinizi yanınıza almış olun.

 

Alana  erken gidin

Uçak, otobüs, tren gibi araçlarla gidecekseniz, olmanız gerekenden daha erken alan ya da istasyonda olun. Son dakika kuyruk stresi yaşamayın. Kendi aracınızla gidiyorsanız da, “Bir an önce gidelim” değil, “Keyif alarak gidelim” hedefiyle yola çıkın.

 

tadını çıkarın

Tatil dinlenme zamanı. Gideceğiniz yerde her güne program doldurmaya çalışmayın. Bütün müze ve mekanları görmeniz şart mı? Önceden onun da listesini yapın, en çok istediklerinizi gidin ki, o yerin tadını çıkarın.

 

Sosyal medya bekleyebilir

Günümüzde elimizdeki akıllı telefonlar yüzünden hiçbir anın tadını çıkaramaz olduk. Konserde video çeken, gittiği yeri fotoğraflayıp anında sosyal medyada paylaşma telaşından, etrafa durup bakamıyoruz neredeyse. Onun için, yediğinizi, gezdiğini o an paylaşmasanız da olur. Sosyal medya da bekleyebilir, iş mailleriniz de. Anın keyfini çıkarın, sonra paylaşın. Zaten emniyet güçleri, anlık durum bildirimlerinin hırsızlık olaylarını artırdığını söylüyor. Yani siz ‘buradayım’ deyince kötü niyetliler evinize gidebilir.

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...