Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

E-ticaret'e stopaj geliyor

Düzenleyen:
E-ticaret'e stopaj geliyor

Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de herhangi bir mükellefiyeti olmayan firmalardan stopaj ile vergi alınmasının sağlanacağını söyledi.

E-ticaret vergilendirmesinde stopaj vergisi dönemi geliyor, oran henüz belli değil.

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ödeme sistemleriyle entegre bir izleme mekanizmasının altyapısının oluşturulduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de herhangi bir mükellefiyeti olmayan firmalardan stopaj ile vergi alınmasının sağlanacağını söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de mükellef olmayan e-ticaret sitelerinden vergiyi nasıl alacaklarının formülünü şöyle açıkladı:

“Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya ‘bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin’ diyeceğiz. Elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız.”

BANKA ÜZERİNDEN KESİNTİ

Ağbal, elektronik ticaretin artmasının işletmeler için yeni fırsatlar getirdiğini, internette yapılan ticaretin de vergiye tabi olduğunu ifade etti. Elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda birkaç alanda faaliyet yürüttüklerini kaydeden Ağbal, bunun için bir Bakanlar Kurulu kararı hazırlığı yaptıklarını bildirdi.

Elektronik ortamda bankalar üzerinden yapılan para transferlerinde yurtdışı kaynaklı yapılacak ödemeler için stopaj kesilmesi sistemini getireceklerini açıklayan Ağbal, “Örneğin İrlanda’da faaliyet gösteren bir internet sitesi var. Türkiye’de işyeri yok. Türkiye’de yapılan işlemler var. Normalde vergileme hakkı Türkiye’de. Biz de Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin diyeceğiz” dedi.

KAYITLI MI DEĞİL Mİ?

Stopajla ilgili dikkat edilecek hususun ‘Türkiye’de vergi dairesine kayıtlı olup olmadığı’ olacağını vurgulayan Ağbal, “Vergi dairesine kayıtlı olup elektronik ticareti yürüten firmalarımız var. Bu işletmeler bakımından tevkifat yapılması yanlış olur. Biz bunu yapmak istemiyoruz. Ülkemizde vergi mükellefi olanlardan kesersek zorluk çıkarmış oluruz halbuki biz elektronik ticareti destekliyoruz. Daha çok yurtdışına yapılan satışlarda bir tevkifat çalışması var. Türkiye’de vergi mükellefi olan hiçbir şirkete bunu yapmayacağım” dedi.

TRANSFERDE ALINACAK

Stopaj kesintisinin alıcıya yani tüketiciye ait olmayacağını vurgulayan Ağbal, “Yurtdışındaki firma yurtiçinde mükellefiyeti yok ben bu durumda banka ya da aracı kurumlara (Bunlara yapılan ödemelerden yüzde şu kadar vergi kesin) diyeceğim. Ödeme transferi yapılırken alınacak. Ben bu ülkede vergi mükellefi olsun istiyorum. Elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız. Yoksa bu çalışmaların hiçbirinde elektronik ticarete ilave vergi getirmek gibi bir bakış açımız yok ama elektronik ticaret yapan herkes de vergisini versin. Stopajı araç olarak kullanacağız. Herkes bu ülkede vergi mükellefi olmak zorunda. Bunu yapmayan işletmelerle de Maliye olarak gerekli mücadeleyi yapacağız” diye konuştu.

Ağbal, oranın henüz belirlenmediğini söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...