Atıl enerji projesi kalmayacak

Düzenleyen:
Atıl enerji projesi kalmayacak

Ekonomi Haberleri

Elektrik sektöründe yeni yatırımcının önünü açacak bir adım atılıyor.

Osman ÇOBANOĞLU ANKARA
Elektrik sektöründe yeni yatırımcının önünü açacak bir adım atılıyor. Projelerini sonlandırmak isteyenler herhangi bir yaptırım olmadan sonlandırılabilecek. Ön lisans veya üretim lisansı alınmasına rağmen hayata geçirilemeyen yatırımlar için verilen teminatlar da iade edilecek. Söz konusu projelerin sonlandırılması halinde tamamlanamayan Hidroelektrik Santralleri (HES), Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ve Güneş Enerji Santralleri (GES), yeni yatırımcılara tahsis edilebilecek. Bu tip HES projeleri Devlet Su İşleri tarafından yeniden projelendirilerek, ilana çıkacak. RES, GES ve diğer kaynaklara dayalı projelerin atıl tutulan bağlantı kapasiteleri ise yeni yatırımcılara tahsis edilebilecek. 
27 TEMMUZ’A KADAR SÜRE
Kısa bir süre önce yapılan kanuni değişikliğe yönelik sonlandırma başvuruları 27 Temmuz’a kadar yapılabilecek. EPDK’ya yapılacak sonlandırma başvurularıyla teminat mektubu iade edilerek hem lisans hem de ön lisanslar sonlandırılabilecek. Söz konusu yeni düzenlemenin sektöre büyük bir ivme kazandırması bekleniyor. Bu kapsama girme ihtimali bulunan yaklaşık 127 proje bulunuyor. Bu sayısının 88’ini HES’ler, 6’sını RES’ler, 10’unu da kömür’ün oluşturduğu belirtiliyor. 127 projenin, ilerlemesi yüzde 20’nin altında olan projeler olduğuna dikkat çekiliyor. Bu tip projelerinin tamamlanamama sebepleri arasında yatırımcının ekonomik kabiliyetini kaybetmiş olması, gerekli izin ve onayların alınamaması gibi nedenler bulunuyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...