Sağlık Bakanı’ndan sezaryen uyarısı

Düzenleyen:
Sağlık Bakanı’ndan sezaryen uyarısı

SAĞLIK Haberleri

Bakan Recep Akdağ: Sezaryen hem anne hem de bebeğin sağlığı için tehlike oluşturabilecek bir ameliyattır. İhtiyaç dışında yapılmamalıdır.

Ziyneti Kocabıyık

Özel hastanelerde sezaryen doğum oranlarının yüzde 70’e ulaştığını söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Sezaryen normal bir doğum şekli değil ameliyattır. Sadece gerekli olduğunda yapılmalıdır. Sağlıkta dönüşümün ikinci bölümünde sezaryenle mücadeleye devam edeceğiz. Hastanelerin belirli bir sezaryen oranını geçmesi hâlinde para cezası ile cezalandıracağız. Doktorları ise eğitime alacağız. İstanbul’da ilk doğumların sezaryenle yapılma oranı yüzde 34. Doğuma gelen anne adayına “Normal mi, sezaryen mi istersiniz?” diye sormak kanunsuz bir davranıştır; suçtur” dedi. 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul’da 2 gün süren “İstanbul’da Sağlık Hizmetleri Değerlendirme” toplantısı sonrasında medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ve sağlık muhabirleri ile bir araya geldi. İstanbul’un bir megapol olması sebebiyle Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın 2. dönemi için plan ve stratejileri belirlerken İstanbul’a ayrı bir pozisyon oluşturulduğunu belirterek, sağlık problemlerinin de kendine özgü bir önem taşıdığını anlattı.
2.000 KİŞİYE 1 AİLE HEKİMİ
İstanbul’da 1.114 Aile Sağlığı Merkezi ve 4.368 Aile Hekimliği Birimi olduğunu söyleyen Akdağ “Şu anda 3.300 kişiye 1 aile hekimi düşüyor. Önümüzdeki 2 yıl içinde mevcut ASM’leri geliştirerek ve yeni ASM’ler açarak bu sayıyı 2000 kişiye 1 aile hekimi düşecek şekilde iyileştireceğiz” dedi. Akdağ, “Sağlıklı Yaşam Merkezleri” geliştirdiklerini belirterek “İstanbul’da 27 sağlıklı yaşam merkezimiz var, bu sayıyı 60’a çıkaracağız. İçinde aile hekimleriyle, diyetisyenleriyle, psikologlarıyla, fizyoterapistleriyle, beden eğitimi öğretmenleriyle, özel eğitim almış hemşireleriyle ve buna benzer karakterde personellerle donatılmış olacak” dedi.
EVDE BAKILAN HASTANIN MALZEMELERİ DE SAĞLIK BAKANLIĞINDAN
Bir süredir Sağlık Bakanlığı tarafından verilen evde bakım hizmetinin kapsamının genişletildiğini söyleyen Bakan Akdağ “Hastaneden taburcu olduktan sonra evde bakılması gereken hastanın hasta yatağı, oksijen tüpü gibi malzemeleri de dâhil olmak üzere tüm ihtiyaçları Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacak. Hasta yakını hiçbir şeye karışmayacak. Daha önce mesai saatleri içinde verilen tıbbi evde bakım hizmeti 24 saat boyunca verilecek” dedi.
SİGARAYA MÜSAMAHA YOK
Sağlık Bakanı Akdağ, kapalı mekânlarda sigara içme yasağına uymayanlara çok ciddi yaptırımların uygulandığını söyledi. Akdağ  “Müessesenin büyüklüğüne göre 5-10 bin lira cezaları var. Tekrarlanırsa bu cezalar ikiye katlanıyor, daha sonra ise bir aya varan kapama cezaları verebiliyoruz. Dünyaya bu işi öğretmiş olan bir ülke olarak bu meselenin geriye gitmesine müsaade edemeyiz. Yüzde 27’lere düşen sigara içme oranları tekrar yüzde 32’lere çıkmıştır. 2016’da yüzde 30,5’lara inen oranları daha aşağıya çekmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

ÖZEL HASTANELERİN ACİLLERDEKİ PAYINI YÜKSELTECEĞİZ 

İstanbul’da Acil başvuruların yüzde 92’sinin kamu hastanelerine yapıldığını ancak acile müdahale edebilecek uzman doktorların yüzde 45’inin özellerde çalıştığına dikkat çeken Bakan Akdağ, “Özel hastanelerin kırmızı acillerdeki payını yüzde “20-30’lara çekilmesi için çalışıyoruz” dedi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...