AB, Alman şantajına boyun eğmedi

AB, Alman şantajına boyun eğmedi

DÜNYA Haberleri

Avrupa Birliği, Türkiye ile 22. faslın müzakereye açılması kararını aldı. Fakat Almanya'nın teklif ettiği gibi, fasıl yarın yerine 4 ay sonra açılacak.

Avrupa Birliği, Birlik Merkel'in itiraz ettiği fasıl yerine Gel İşler Faslı'nın açılmasını karar verdi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında süren müzakerelerde yeni fasıl açılmasına karar verildi.


Avrupa Birliği ile yeni fasılların açılması konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,''Westerwelle ile sadece dün 4 kez görüştüm. 22.30'da yaptığım görüşmede metin üzerinde mutabık kalmıştık. Olumlu gelişmeler kaydedildi. Müzakere başlığının açılmasına yönelik engel görmüyoruz'' dedi.

Dışişleri: Bir fasıl açılması yetersiz ancak doğru yönde atılmış adım


Bugün toplanan AB Genel İşler Konseyi'nde, Türkiye ile müzakere sürecinde "Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22. faslın açılmasına karar verildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, karardan duyulan memnuniyet ortaya konarak, "Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır." denildi.

Hükümetlerarası Konferans'ın ise Komisyon'un yıllık Türkiye İlerleme Raporu'nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacağı kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve Hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir.

AB üyesi ülkelerin katılım müzakerelerinde ahde vefa ilkesine uygun davranmalarını önemle bekliyoruz.

Türkiye 2005 yılında başladığımız müzakere süreci kapsamında siyasi ve ekonomik kriterlere tam uyum sağlama yönünde, karşısına çıkarılan tüm engellemelere rağmen, adımlarını kararlılıkla atmaya devam edecektir."

Jagland: Türkiye'nin AB süreci hayati öneme sahip

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjon Jagland, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, özetle Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinin hem Türkiye hem de Avrupa için hayati öneme sahip oluduğunu vurguladı.




ERDOĞAN nbsp; ANKARA KRİTERLERİ İLE DEVAM EDERİZ DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi konusundaki kararlılığını son 7 yıldır sürekli dile getirdi. Erdoğan İstanbul'da 2006 yılında Kuyumcu Kent'in açılış töreni sırasında yaptığı tarihi konuşmada AB ülkelerinin müzakere sürecine sürekli engel çıkarmalarına dikkat çekerek "Avrupa Birliği siyasi kriterlerinde eğer önümüzü kesmeye kalkarsanız, Kopenhag Kriterleri'ni koyarız bir kenara, Ankara siyasi kriterlerini ilan ederiz." demişti.

ERDOĞAN'IN O SÖZLERİ: Recep Tayyip Erdoğan, AB siyasi kriterlerinde eğer Türkiye'nin önünün kesilmesi durumunda, Kopenhag Kriterleri yerine Ankara siyasi kriterlerini ilan edebileceklerini, Maastricht ekonomik kriterlerinde önlerinin kesildiğinde ise, İstanbul ekonomik kriterleri ile yola devam edebileceklerini bildirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da yaptığı konuşmada Avrupa Birliği üyelerine seslenerek, "Avrupa Birliği siyasi kriterlerinde eğer önümüzü kesmeye kalkarsanız, Kopenhag Kriterleri'ni koyarız bir kenara, Ankara siyasi kriterlerini ilan ederiz." dedi. Erdoğan farklı bir konuya da dikkat çekerek, "Ekonomi kriterleri olan Maastricht ekonomi kriterlerinde önümüzü mü kesiyorsunuz? Ha, o zaman İstanbul Ekonomi Kriterleri'ni ilan ederiz, yolumuza devam ederiz." şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken temelini attığı Kuyumcukent'in açlış törenine katıldı. Erdoğan dünyanın en büyük kuyumcu kompleksi olan tesisin açılışında Türk ekonomisinde gelinen noktalara değindi.

Türkiye'nin 1 hafta sonra ne olacağı belli olmayan ekonomik ortamdan çıktığını kaydeden Erdoğan, "O kriz günlerini artık geride bıraktık. Cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlarını yaptık" dedi. Erdoğan, "Avrupa Birliği siyasi kriterlerinde önümüzü kesmeye kalkarsanız, biz de Kopenhag siyasi kriterlerini alır, Ankara siyasi kriterlerini ilan eder ve yolumuza devam ederiz. Maastricht ekonomik kriterlerinde de önümüzü mü kesiyorsunuz? O zaman İstanbul ekonomik kriterlerini ilan eder, yola devam ederiz. Bunu yapacak iradeye ve kabiliyete bu millet sahiptir. Hiçbir endişem yok. Yolumuza aynen devam ederiz" diye konuştu.

"İHRACATTA 85 MİLYAR DOLARI AŞACAĞIZ"
Başbakan Erdoğan, ihracatta 85 milyar doları aşacaklarını belirterek, "İyi gidiyoruz. 4 yıl önce 36 milyar dolardı. Şimdi 85 milyar dolar. Bunu 4 yıl önce konuşsaydık, 'sen rüya mı görüyorsun?' derlerdi. Ama biz görüyorduk, inanıyorduk" dedi.

Özel sektörün büyük gayret gösterdiğini ve ihracatta bu rakamların meydana geldiğini ifade eden Erdoğan, ''Cumhuriyet tarihinde 36 milyara gelmiş, şimdi üstüne 49 milyar dolar koymuşuz. Hesap ortada, Halep oradaysa arşın Türkiye'de...''diye konuştu.

Erdoğan, Kuyumcukent'in açılışında yaptığı konuşmada, her alanda geçmişle kıyaslanmayan düzeye gelindiğini ve kısa zamanda krizlerin yaptığı tahribatları telafi etmeyi başardıklarını söyledi. Erdoğan, ''Ekonomide son 17 çeyrektir üst üste kesintisiz büyüyoruz. Ama bunu görmek istemeyen gözler var. Bilen var da görmüyor, duyan var ama söylemiyor. Çünkü işlerine gelmiyor'' dedi.
BBC HABERİ YİNE ÇARPITTI:
Türkiye'deki protesto eylemlerini provake eden İngiliz yayın kuruluşu BBC bu önemli haberi okurlarına çarpıtarak duyurdu.
BBC haberi "AB dışişleri bakanları, Almanya'nın önerisini kabul etti; 26 Haziran'da Türkiye ile yeni başlık açılmıyor."

Erdoğan, turizmde de 8,5 milyar dolarlık rakamı 20 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, ''Her alanda geçmişle kıyaslanmayacak düzeye geldik. Kısa zamanda krizlerin yaptığı tahribatları telefi etmeyi başardık. Hamdolsun, kriz öncesi durumu çoktan aştık'' diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...