Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'nin kinoadaki tecrübesi Bosna Hersek'e taşınacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye'nin kinoadaki tecrübesi Bosna Hersek'e taşınacak

Ekonomi Haberleri  / AA

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği, tıbbi ve aromatik bir bitki olan kinoanın, zengin toprak ve su kaynaklarına sahip Bosna Hersek'te yetiştirilmesi için ilk adımı attı.

Türkiye'nin 79 şehrinde, dünyanın ise 204 ülkesinde yetiştirilen kinoanın verimli Bosna Hersek topraklarında yetiştirilip buradan Türkiye'ye ve Avrupa ülkelerine satılması hedefleniyor.

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Temizel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kinoanın ana vatanının Peru ve Bolivya gibi Güney Amerika ülkeleri olduğunu belirterek sadece kinoayı değil, 17 farklı Amazon bitkisini Türkiye'ye getirerek çiftçilerin yüksek gelir, Türkiye'nin de yüksek ihracat elde edebileceği bir ürün grubu kazandırmak için 10 yıl önce çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Bugün Türkiye'nin 79 şehrinde kinoa yetiştirildiğini söyleyen Temizel, kinoanın "tahılların anası" olarak da nitelendirilen "süper yiyecekler" grubuna ait tıbbi ve aromatik bir bitki olduğunu söyledi.

Dernek olarak Türkiye'de Ekonomi Bakanlığına bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) gibi kurumlarla yakın çalışma içinde olduklarını söyleyen Temizel, Bosna Hersek'e geliş nedenlerine ilişkin şunları söyledi:

"Kardeş ve dost ülke Bosna Hersek, her zaman önceliklerimiz arasındadır. Dolayısıyla ziyaretimizin amacı Türkiye'nin tarım teknolojileri, tarımdaki başarısı, kinoa gibi kıymetli bir üründe sadece çiftçilik alanında, bisküvi, makarna, çorba, içecekler gibi bunlardan elde edilen üçüncü parti ürünlerle bir iş modelini Bosna Hersek'e kazandırmak. Bu amaçla Türkiye'deki tecrübemizi buraya taşıdık." 

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği ve Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfının (BİGMEV) destekleri ve iş adamlarının tavsiyeleriyle Bosna Hersek'te Tarım Bakanlığı, yatırım ajansları, belediyeler ve tarım alanındaki enstitü ve kurumlarda temaslarda bulunduklarını söyleyen Temizel, "Amacımız Bosna Hersek'in kinoa yetiştiriciliğinde Avrupa'da önemli bir noktaya gelmesi. Türkiye'nin bu alandaki tecrübesini, bu alanda geliştirdiği ilaç, gübre ve benzeri ürünleri Bosna Hersek'in kullanımına sunarak yeni bir potansiyel oluşturmasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...