Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yeryüzünün en yaşlısı 5 bin yıllık çam ağacı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Yeryüzünün en yaşlısı 5 bin yıllık çam ağacı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'nin batısında görülen bir çam ağacı türünün, yeryüzünde yaşı hesaplanabilen en yaşlı canlı olduğu belirlendi.

Bilim adamları, California eyaletinde dağlık bölgede yaşayan “Pinus longaeva” türü bir çam ağacının yaşını 5 bin 67 olarak hesapladı. Aynı bölgede aynı türden bir başka çam ağacının ise 4 bin 850 yaşında olduğu ortaya çıktı.

En yaşlı canlılar listesinde üçüncü sırada da Nevada eyaletinde 4 bin 840 yaşındaki çam ağacı yer alıyor.

Utah Eyalet Üniversitesi'nden genetik uzmanı Prof. Dr. Karen Mock, BBC'ye yaptığı açıklamada ağaçların yaşını zaman içinde biriktirdikleri DNA mutasyonlarını inceleyerek bulduklarını belirtti.

Mock, “Eşeysiz üreyen ağaçlar, her yerde yetişir ve kendilerini yenilerler. Bu da aynı kökten çıkan iki gövdenin ağacın yaşını gösteremeyeceği anlamına gelir. Bilim adamları, bu sorunu ağacın boyutunu yaşına oranlayarak aşmaya çalışıyor. Biz ise çalışmamızda ağaçların yaşını belirlemek için DNA mutasyonlarını kullandık.” dedi.

Aynı teknik kullanılarak hazırlanan en yaşlı canlılar listesinde Şili’de 3 bin 622 yaşındaki bir servi ağacı ile Sri Lanka’da 2 bin 217 yaşındaki bir incir ağacı da yer alıyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...