Bir hayalle yola çıktı G. Amerika’ya açılıyor

Düzenleyen:
Bir hayalle yola çıktı  G. Amerika’ya açılıyor

Ekonomi Haberleri

Mobilya, oto yedek parça, elektronik sanayi ve yan sanayi parçalarının üretimini 1988 yılından bu yana yapan Denge Oto Limited Şirketi; hayallerini kurduğu ülkelere gitmek için üretici olmak ve ihracat yapmak gerektiğini gören Tevfik Pekşen isimli girişimcinin eseri…

¥ Yaptığınız işi biraz anlatır mısınız? İş fikri nasıl ortaya çıktı?
İşimiz plastik üzerine. Mobilya, oto yedek parça, elektronik sanayi ve yan sanayi parçalarının üretimini yapıyoruz. 1988 yılından beri bu alanda faaliyet gösteriyoruz. İşletme kurma fikrimi mayalayan çocukluğumdaki hayallerimdi. O hayaller iş hayatımın temelini oluşturdu. Açmam gerekirse; daha çocuk yaşlarımda dünya haritasına elimi koyup parmağımın değdiği ülkelere gitmem gerektiğini düşünürdüm. Hayallerimin gerçekleşmesi için çalışmam gerektiği düşüncesi beni iş hayatına sevk etti. Hayalini kurduğum ülkelere gitmem için üretici olmanın ve bu ülkelere ihracat yapmanın gerekli olduğunu gördüm. İş hayatımdaki ilk kıvılcım bu seyahat düşlerimdi.
¥ Kuruluş aşamasında yaşadığınız deneyimlerden bahseder misiniz?
Kuruluş yıllarımızda sermayesizlik yüzünden çok sıkıntı çektim. Sektöre borçlanarak girdiğim için taahhütlerimi yerine getirememe, borçlarımı ödeyememe gibi korkularım oldu. En büyük gerilimi bu dönemimde yaşadım. Sözümde ve ödemelerimde herhangi bir aksaklık olmamasına rağmen bu korkuları maalesef yaşadım. Bunu da sorumluluk bilincine bağlıyorum. 
¥ İşinizi nasıl geliştirdiniz? Kaç çalışanınız var?
Bu işe başlarken sıfır sermaye ile ve yalnız başladım. Şu anda şirketimizin çalışan sayısı 52 kişi. Bunun dışında evlere iş veriyor ve yan sanayi olarak hizmet alıyoruz. Dolaylı olarak çalışanlarımızı da göz önünde bulundurursak takriben 800 kişiye iş imkânı sunmuş oluyoruz.
¥ İşinizde sizi farklı kılan, başarılı olduğunuzu düşündüğünüz neler yaptınız? 
Bahane değil çözüm odaklı çalışıyoruz. Problemler karşısında kusuru kendimizde arıyoruz. İdeallerimiz almak değil vermek üzerine kurulu. Biz hayatımızı vermek üzerine konumlandırdık. Zira ben yapım gereği iş verince, maaş verince, bir kişiye daha istihdam sebebi olunca mutlu oluyorum. Sıkıntılara çözüm ürettiğim ölçüde huzur buluyorum. Taahhütlerimizi yerine getirdiğimizi düşünüyoruz ve bu sayede işlerimizin yürüyeceğine yürekten inanıyoruz. Çalışanlarımızın huzurlu olması için uğraşıyoruz. İşçi lafının bizde pek karşılığı yok. Biz olaya mesai arkadaşlığı olarak bakıyoruz. Arkadaşlar görevlerini harfiyen yapıyor. Aynı şekilde ben de pazarlama, para bulma, kaynak oluşturma konularında çalışıyorum. Kendimde arkadaşlardan farklı bir taraf görmüyorum. Prensiplerimiz bu şekilde. Ayrıca müşteriyi rahat ettirmek ve uzun vadeli hedefler koyabilmek lazım. Bu da bugünden yarına olacak bir şey değil. Benim bu şuuru elde etmemin sebebi çocukluğuma dayanıyor. O dönemlerde hedeflerin oluşması lazım. Mesela ben günlükler sayesinde hedeflerime ulaştım. Tuttuğum günlüklerde koyduğum hedeflerin tutup tutmadığının takibini yaparak ölçülü bir ilerleme kaydettim. Çevreyi, sektörü, ülkeyi hatta dünyayı incelemek, dünyanın nereye gittiğini gözlemlemek şart. İş haricinde, kişiye göre aktivitelerin olması gerekiyor. Müzik, sanat, spor olur ama ben daha çok edebiyattan faydalandım. Bunun dünyayı tanımamda, kendimi karşıya aktarma konusunda ve işime yön verme hususunda muazzam bir faydası olduğunu gördüm. 
¥ Gerçekleştirmeyi istediğiniz hayalleriniz var mı?
Daha büyük bir iş yerinde mesai arkadaşlarıma daha huzurlu, daha ferah bir çalışma ortamı hayal ediyorum. Bununla beraber dünyanın her yerine üretim yapmak istiyorum. Makine, otomasyon ve kalıp konusunda çok daha farklı bir konuma gelmek istiyoruz. Aldığımız işlerin makinesini, otomasyonunu, kalıbını kendimiz yapıyoruz. Dünyadaki yenilikleri takip etmekle kalmayıp ürünlerimize tatbik ederek çağ atlamak istiyoruz.
¥ Sektöre yeni girecek olan firmalara tavsiyeleriniz neler?
Veren olmak bu işin püf noktası... Kısa vadede hiçbir şey elde edilemez. Bu iş uzun vade ister. Üretimin kutsal olduğunu düşünmek lazım. İş hayatında başkalarının verdiği taahhütlere göre iş yapmamak gerekiyor. Dolayısıyla 3. şahıslara zarar vermemeleri gerekiyor. İş hayatının en temel prensibi güvendir. Bütün yapılan yatırımların, işlerin paradan ziyade güvene dayandığı unutulmamalı. Ayrıca kompleksli olmamak gerekiyor. Nihayetinde dünya büyük herkese yetecek kadar iş var. Bu yüzden rakip firmalar hakkında da kötü düşünmemek ve onların tekerine taş koymamak gerekiyor. Üretici olmak feragat demektir. Bu yüzden fedakârlık yapmak gerekiyor. Müşteri her zaman haklıdır zihniyetiyle hareket etmek lazım.
¥ Ürünlerinizi ağırlıklı olarak iç pazara mı sunuyorsunuz, yurt dışına mı ihraç ediyorsunuz?
Ürünlerimizin %90’ı dış pazara gidiyor. Sınırlı sayıda iç pazara da üretim yapıyoruz. Elektronik sanayi ve mobilya sektörüne yaptığımız ürünlerin tamamı dışarı gidiyor. Yan sanayi ürünlerimizi Çin dâhil her yere ihraç ediyoruz. Tamamen kendi üretimimiz olan ürünlere gelince Avrupa ve Kuzey Afrika’da varız. Şimdi Güney Amerika’ya açılıyoruz.

Halkbank’a karşı kendimi çok borçlu hissediyorum

¥ Halkbankkobi.com.tr’ye üye misiniz? Sitedeki fırsatlardan faydalandınız mı?
Halkbank’ın 25 yıllık müşterisiyim. Bugüne kadar hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadım. halkbankkobi.com.tr’yi ve gelişmeleri yakından takip ediyorum. Müşteri olarak gerek şubelerden gerekse genel müdürlükten yardım görüyorum. Özellikle mevcut iş yeri alımımda büyük desteklerini gördüm. Son 6 senedir çok büyük yardımlarını gördüm. Motive ettiler. Sağ olsunlar. 
¥ Halkbank’ın KOBİ’ler için hayata geçirdiği KOBİ Gelişim Platformu’ndan haberiniz var mı? Buradaki eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanmayı düşünüyor musunuz?
Banka ile ilişkilerimiz çok iyi. Sağ olsun arkadaşlar fırsatlardan haberdar ediyorlar.
¥ Bugüne kadar KOBİ’lere özel kredilerden faydalandınız mı? 
Faydalandık. Son 8 yıldır otomasyon, makine ve kalıp imalatına başladık. Bunun getirdiği inovasyon destekleri, kredileri var, onlardan faydalanıyoruz. En çok bina alımında destekleri oldu. Bu yüzden Halkbank’a karşı kendimi çok borçlu hissediyorum. Son 6 yıldır büyümemiz için, yeni bir yer almamız için sürekli olarak yönlendirdiler. Onu da geçen sene ekim ayında gerçekleştirdik.
¥ En çok hangi alanların finansmanında kredi desteği aldınız?
İşletme kredisini sınırlı olarak kullanıyoruz ama daha çok bu bina alımında, yeni iş yeri alımında bankanın çok katkısı oldu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...