BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Şifa kaynağ zeytinyağı

Şifa kaynağ zeytinyağı

Yaprağından, meyvesine, kökünden gövdesine, çiçeğinden yağına kadar ‘zeytin’ tam bir şifa kaynağı. Kalp-damar hastalıkları, tansiyon, ülser, kanser ve şeker üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Binlerce yıl yaşayan zeytin ağaçları, skualen adlı anti tümör madde ile kansere karşı insan ömrüne de ömür katıyor.



> M.Kurtbay ÖNÜR Geçtiğimiz günlerde Edremit’te Zeytin Festivali’nde yer almıştık. Dünyanın en çok zeytin üreten ülkelerinden biri olmamıza rağmen, neden en az zeytin ve yağını tüketen bir millet olduğumuzu algılayamadım. Eczane raflarındaki ilaçların neredeyse üçte ikisinin faydalarını kendinde toplayan zeytin ve zeytinyağını millet olarak yeterince tüketmememiz ancak bilinç eksikliğiden olabilirdi. Halbuki zeytin sahip olduğu besin ve ilaç değeriyle insan sağlığını koruyan sırlarla dolu bir kaynak. Âdem Aleyhisselam’dan bu yana tüketildiği düşünülen zeytinle ilgili olarak Kur’an-ı kerim’de ayetler var. Peygamber Efendimiz’in: “Zeytinyağı 70 derde devadır”, “Zeytinyağı ile tedavi basura faydalıdır”, “Zeytinyağı ile tedavi olun”, “Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. O, mübarek, bereketli bir ağacın meyvesinden çıkar” sözleri zeytinin şifa kaynağı bir meyve olduğunu 1500 yıl öncesinden müjdeliyor. 3 BİN YAŞINDA ZEYTİN AĞACI Edremit ve civarındaki bütün zeytin tarlalarını gezdiğimizde, hep eski anıt ağaç diye tabir edilen zeytin ağaçlarını dolaştık. Zeytin boylu bir çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, yayvan tepeli, herdem yeşil yapraklı bir ağaçtır. Geniş, kıvrımlı, yamru yumru bir gövdesi vardır. Ağaç yaşlandıkça, düzgün gri renkli gövde kabuğu giderek çatlar. Ağacın tacı (tepesi), yaklaşık olarak artan boy kadar her sene genişler. Uzun ömürlü bir ağaçtır, yaklaşık 2 bin- 3 bin yıl kadar yaşayabilir. Verimli topraklarda taç açık ve asimetrik, verimsiz topraklarda ise daha yoğun ve yuvarlaktır. Yaprağa bakın ki, uçucu yağlar, organik asitler ve rezin bulunur. Zeytin yaprağı ve gövde kabuğu, yüzde 5 çay (infüzyon) halinde iştah açıcı, idrar söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Şeker hastalığında kullanım alanı olduğu gibi, tansiyon düzenleyici olarak da bilinir. “KANSERE ZEYTİNYAĞI İLE DİRENİN” Zeytinyağı, içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu bir etki gösterdiğini belirten Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Norgaz, zeytin ve zeytinyağının özelliklerini şöyle anlattı: “Günümüzde kalp ve damar şikayetlerinin çoğalması, bu şifalı besinin insan sağlığı açısından önemini artırıyor. Zeytinyağı birleşimi itibarı ile uygun oranları barındırmaktadır. Akdeniz tipi diyet ile beslenen insanlarda kalp damar hastalıklarının daha az olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyetinin en önemli unsurlarından biri de zeytinyağıdır. Zeytinyağının yüzde 80’i tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur, bunun ise iyi huylu kolesterolü (HDL) arttırıp kötü huylu kolesterolü (LDL) azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca zeytinyağındaki fenol, tokoferol ve diğer doğal antioksidanların serbest radikal dediğimiz zararlı oluşumların teşekkülünü azalttığını da biliyoruz. Antioksidanlar, vücudumuzdaki zararlı maddeleri etkisiz hale getiren ve hücrenin tahrip edilmesini engelleyen son derece önemli maddelerdir. Zeytinyağının kalp hastalıklarına faydasının yanı sıra zeytinyağı tüketiminin çeşitli kanser tipleri, alzheimer (bunama) hastalığı, mide ülseri ve kanseri, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı üzerine de olumlu etkileri bulunmaktadır.” GÜÇLÜ BİR ANTİ TÜMÖR Zeytinyağı kullananlarda bazı kanserlere yakalanma riskinin azaldığını gösteren bulgular var. Yunanistan, İspanya, İtalya ve Amerika’da yapılmış güvenilir çalışmalar, özellikle meme kanseri ile yağ tüketimi arasında bir bağlantının olabileceğini düşündürüyor. Doymuş yağ (hayvansal yağlar, margarinler) tüketenlerde meme kanseri sık görülürken, zeytinyağı tüketenlerde oran bir hayli azalıyor. Diğer taraftan çalışmalar düzenli olarak zeytinyağı yiyenlerde kalın bağırsak, prostat, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskinin de daha az olduğunu gösteriyor. Zeytinyağının kansere karşı sağladığı bu avantajın muhtelif sebepleri olabilir. Bunlardan biri kimyasal yapısı olmalıdır. Zeytinyağı tekli doymamış yağlardan çok zengindir. Doymamış yağ oranı ise margarin, tereyağı ve diğer hayvansal yağlardan düşüktür. Zeytinyağında bulunan güçlü antioksidan maddelerin (polifenoller, E, C vitaminleri...) ve skualen isimli maddenin de etkili olabileceği kabul ediliyor. Skualen çok güçlü bir anti tümör madde. GENÇLİK İKSİRİ GİBİ Zeytin ağacı dünyanın en uzun ömürlü ağaçlarından biri. Zeytinin yaprağı, dalı ve meyvesinde çok sayıda antioksidan ve mikrop öldürücü madde bulunuyor. Bu tabii anti-kanser, anti-mikrobik, anti-mantar maddeler onu dış zararlardan koruyor, ömrünü uzatıyor. SİZDEN GELENLER CEYLİN EMİRE Ceylin Emire kardeşim, aramıza hoş geldin. Allah sana hayırlı uzun ömürler versin... Ablan Berra ve abin Mehmet Zaid... ZEYNEP VE ALİ MACİT Amcası; Zeynep ve Ali Macit’in doğum gününü kutluyor, büyüklerin dualarını bekliyoruz... (...Ömer Faruk Yılmaz’ın albümünden) Tarifiniz... - (...Nuray Güven’in damak zevki) SALÇALI KÖFTE Malzemeler: > 1/2 kg kıyma > 1?dilim ekmek içi > 1 adet yumurta > 1 çorba kaşığı un > 1 çorba kaşığı salça > 2 adet havuç > 2 adet patates > 1 çay kaşığı kimyon HAZIRLANIŞI: Bir kaba kıyma, ufalanmış ekmek içi, yumurta, tuz ve kimyonu koyarak yoğurun. Orta büyüklükte yassı köfteler yapıp yağda hafif kızartın. Kızaran köfteleri bir tepsiye dizip, üzerine unu serpin ve su, salça, doğranıp haşlanmış havuçlar, hafif kızartılmış patatesleri ekleyerek fırınlayın. Afiyet olsun. Püf Noktası Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin, pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT