Maya tutuyor

Düzenleyen:
Maya tutuyor

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın patronlara çağrısı meyvelerini veriyor. İşsizlik martta, 12,6’dan 11,7’ye geriledi. Sadece bu ay içinde işbaşı yapanların sayısı 500 bine yaklaştı.

Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yara alan önemli makroekonomik göstergelerden biri de işsizlik oranıydı. Enflasyon, faiz, büyüme gibi diğer göstergelere göre sosyal anlamda oluşturduğu tahribat da en fazla hissedilen işsizlik oranı, ocakta yüzde 13 ile son yılların zirve noktasına ulaşmıştı. Bunun üzerine düğmeye basan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; istihdam seferberliğini başlatmış, bütün şirketlere işe alım çağrısında bulunmuştu. Öte yandan hükûmet de şirketleri rahatlatmak için vergi indirimi ve teşvikleri, kredi musluklarının açılması, borçların yeniden yapılandırılması gibi tedbirleri devreye almıştı.
Türkiye, şubat ayı ile birlikte bütün bu hamlelerin meyvelerini toplamaya başladı. Ocakta yüzde 13 olan işsizlik, şubatta yüzde 12,6’ya geriledi. Dün açıklanan mart rakamları da işsizlikte düşüşün devam ettiğini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre işsizlik, martta bir önceki aya göre 0,9 puan geriledi ve yüzde 11,7 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı, martta, geçen yılın aynı dönemine göre 496 bin kişi artarak 27 milyon 489 bin kişi oldu. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 8 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 503 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,5’i tarım, yüzde 19,4’ü sanayi, yüzde 7,3’ü inşaat, yüzde 54,8’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. İstihdam oranı değişim göstermeyerek yüzde 46,1’de kaldı, iş gücüne katılım oranı da 0,9 puan artarak yüzde 52,2 olarak gerçekleşti. Bu arada herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, 0,2 puan artarak yüzde 33,1 oldu.

Eleman arayan şirketler artıyor 

İstihdam piyasasında uzun bir sürenin ardından, ilk defa geçen yılın iş ilanı rakamlarının üzerine çıkıldı. Kariyer.net verilerine göre mayıs ayında yayınlanan 18 bin yeni iş ilanı, nisana kıyasla yüzde 5, geçen yılın aynı ayına oranla ise yüzde 12 arttı. Satış temsilcisi, en çok ihtiyaç duyulan pozisyon olarak öne çıktı. Onu mühendis, muhasebe elemanı, teknisyen, mağaza müdürü, satış müdürü, tekniker, insan kaynakları uzmanı ilanları takip etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...