Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Kardeşler arasındaki görüş ayrılığı diyalogla çözülmeli'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Kardeşler arasındaki görüş ayrılığı diyalogla çözülmeli'

DÜNYA Haberleri  / AA

Tunus Dışişleri Bakanı el Cihinavi Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin "Gerek Tunus gerekse Türkiye bölgede kardeşler arasında zuhur eden bu görüş ayrılığına diyalog esası üzerine bir an önce çözüm bulunmasını arzuluyor" dedi.

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin, "Gerek Tunus gerekse Türkiye bölgede kardeşler arasında zuhur eden bu görüş ayrılığına diyalog esası üzerine bir an önce çözüm bulunmasını arzuluyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara'da bulunmaktan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren el-Cihinavi, "Zat-ı devletlerine, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından gönderilen mesajı ilettim. Kendilerine selam ve iyi dileklerini arz ettim. Tunus hükümeti ve halkı olarak kardeş ülke Türkiye'den gördüğümüz destekten duyduğumuz memnuniyeti ve takdirlerimizi ilettim. Zira 2011'de Tunus'taki devrim sırasında Türkiye bizi destekleyen en önde gelen ülkelerden biriydi. Sadece sözlü olarak değil, maddi olarak da bize büyük destekte bulundular." dedi.

Bakan Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası yaptıkları görüşmede ele alınan hususlarda tam bir görüş birliği olduğunu vurgulayan el-Cihinavi, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi yönünde atılması gereken adımları da ele aldıklarını belirtti.

"Ekonomik ilişkilerin daha üst seviyelere çekilmesi için çaba sarf edeceğiz"

El-Cihinavi, mevcut ticaret hacmine bakıldığında ibrenin Türkiye lehinde olduğuna dikkati çekerek, "Önümüzdeki dönemde Tunus'ta imkanın el verdiği ölçüde ihraç edilebilecek maddelerin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesine çalışacağız. Ticaret hacminin ve ekonomik ilişkilerin daha üst seviyelere çekilmesi için ortaklaşa çaba sarf edeceğiz." diye konuştu.

İki ülke arasındaki 3. Dönem Ortaklık Konseyi Toplantısı'nın temmuzda yapılmasının kararlaştırdığını dile getiren el-Cihinavi, "Ayrıca 'yüksek stratejik komisyon' diyebileceğimiz bir çalışmamız daha olacak. Belki bu, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında da olabilir. Zira Sayın Cumhurbaşkanı bugünkü kabul sırasında da kardeşi Tunus Cumhurbaşkanı es-Sibsi'nin davetine icabeten Tunus'a ziyarette bulunacaklarını kaydetti." ifadelerini kullandı.

El-Cihinavi, görüşmeler sırasında terörle mücadelenin çok taraflı mücadele gerektirdiğini de ele aldıklarını belirtti.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan kriz

Bakan Çavuşoğlu'nun Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krizin çözümüne ilişkin ortaya koyduğu çabalara işaret eden el-Cihinavi, "Gerek Tunus gerekse Türkiye bölgede kardeşler arasında zuhur eden bu görüş ayrılığına diyalog esası üzerine bir an önce çözüm bulunmasını arzuluyor. Bu hususta her iki kardeş ülkenin görüşü, düşünceleri ve temennileri aynı." diye konuştu.

El-Cihinavi, Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK) bölgenin güvenliği ve istikrarı için çok önemli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu konunun kardeşler arasında görüşmek suretiyle bir an önce sonuca ve barışa ulaştırılmasını arzuluyoruz." dedi.

Libya'daki duruma ilişkin iki ülkenin aynı görüşleri paylaştığını vurgulayan el-Cihinavi, "Tunus Cumhurbaşkanı es-Sibsi'nin bir önerisi söz konusu. 'Tunus, Cezayir, Mısır önerisi' olarak gündeme geliyor. Bu öneri bağlamında gruplar arasında barışçıl yollarla görüşme ve diyalog esasına dayalı olarak Libya'daki bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye bizim için Avrupa'ya geçiş kapısı olabilir"

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılabileceği konusunda ise Hamis el-Cihinavi, 3. Dönem Ortaklık Konseyi Toplantısı'nın yüklü gündemi bulunduğunun altını çizdi.

Konsey çalışmaları sırasında bu hususların ele alınacağını dile getiren el-Cihinavi, karşılıklı yatırımların teşviki konusunda da Afrika'nın kuzeyindeki Tunus'un Türk işadamları ve yatırımcılar için bir sıçrama tahtası olabileceğini anlattı.

Afrika'nın giriş kapısındaki Tunus'un Afrika ülkeleriyle arasında sıkı iş birliği bulunduğuna dikkati çeken el-Cihinavi, bu ortamdan Türk yatırımcıların ve iş adamlarının yararlanabileceğini söyledi. El-Cihinavi, "Diğer taraftan Türkiye de bizim için Avrupa'ya geçişte bir kapı konumunda olabilir. Tunuslu iş adamları da bundan istifade edebilirler." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...