Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Oniomani hastalığına yakalanmamak için neler yapmalıyız?

Düzenleyen:
Oniomani hastalığına yakalanmamak için neler yapmalıyız?

YAŞAM Haberleri

Tıp ilerledikçe insanların istekleri veya arzuları farklılaşmaya bu farklılıklar da sonrasında çeşitli bunalımlara veya hastalık diye tabir edebileceğimiz durumlara kadar işi götürebiliyor.

Bugün de aslında bu konulardan biri olan ve çağımızın hastalığı diye bilinen daha çok kadınlara özel olarak bilinse de erkeklerinde bir o kadar yakalandığı “oniomani” yani alış veriş hastalığına ve nasıl kendimizi koruruz ile ilgili bir takım detaylara bakacağız.  Öncelikle belirtilerine bakalım.

1. Doyumsuzluk
2. Mutsuzluk
3. Sosyal çevre yoksunluğu
4. Duygusal boşluklar
5. Özenti

Gibi belli kriterleri taşıyan kişiler bunları zamanla kendi içinde büyüterek buralardan kurtulma yolları ararlar. Bu yollar arasında en başta gelen kısa süreli de olsa bir şeyler alarak mutlu olmak onunla az da olsa belli şeyleri unutmak olarak açıklanabilir. Ör: Bir ayakkabı almak için 10 mağaza gezip sonunda 10 ayakkabı ile eve dönmek buna çok net örnek olabilir. Aslında ihtiyaç tek ayakkabı iken bir anda 10 tane alabilen bir kişilik olmak bu durumu net açıklıyor sanırım.

Alışveriş İntikam İçin Yapılabiliyor

İntikam; sözcüğü aslında burada bayanların eşleri ile aralarında sorun olduğunda ona zarar vereceğini düşünüp gereksiz harcama yapması olarak kullanılmıştır.

- Eşim ödeyecek bana ne
- Oh iyi yaptım
- O hak etti

gibi sözcükler bu alış verişin ardından çok sık kullanılır. Ama alış veriş bittikten sonra kişi aslında bu davranışı ile birlikte hem eşine hem kendi bütçelerine zarar verdiğini anlar bu kez de pişmanlık yaşar. Bu pişmanlıklar ilerde farklı hastalıklara depresyonlara kadar gidebilir.

Gereksiz Alış Verişten Nasıl Uzak Durabiliriz

Aslında işin en can alıcı noktası da burası. Eğer bu belirtileri taşıyorsanız. Gereksiz masraf yapmak içinizde varsa erkek veya bayan fark etmeksizin bazı önlemler almanız gerekir.

1. Mümkünse olmayan parayı harcadığınızdan kredi kartı kullanmayın
2. Kredi kartı kullanacaksanız limit maaşınızın 4/1’i ni geçmeyecek kadar olsun
3. Avm gibi sizi al al hissi uyandıran yerlerden uzak durun
4. Çok fazla reklam yapılan alanlara gitmeyin
5. Alışkanlıklar edinin (kitap okumak-yürümek)
6. Sosyal çevrenizi genişletin (vakıf üyeliği-yardımlaşma kuruluşları gibi)

Bu örnekler bu şekilde bir hayli çoğaltılabilir. Son dönemde akademik araştırmalara konu olan bu hastalık ülkemizde özellikle 2000’li yıllardan sonra bir hayli yükselme göstermiştir. Dünyada bu ve benzeri hastalıklardan çocukları gençleri koruma adına TV-Telefon ve İnternet gibi alışkanlıklar belli sürelerle kısıtlanmıştır. Aslında geriye dönük baktığımızda şu söz bu durumu çok iyi özetler. Çoçukları çırak olarak bir dükkana vermek (kasap-manav-terzi) toplumumuzda çok yaygındı. Bunun asıl nedeni çocuk para kazansın değil hayatı öğrensin zorlukları görsün ona göre yol alsın idi. Yavaş yavaş bu alışkanlıklar toplumumuzda kaybolmaya yüz tuttu. Bundan ötürü de çeşitli hastalıklar türemeye bilim adamları da bunlara çare bulmaya devam edecekler. Yurt dışında yapılan tıbbi araştırmaları okumak için tercüme isteklerinizi “Yeminli Tercüme Ofisi’nden karşılayabilirsiniz. Bu konu ile ilgili kaynakların tercümesi için ve tıbbi tercüme gerekli tüm dosyalarınız için aşağıdaki kaynaktan yararlanabilirsiniz.

Kaynak: www.tercumeofisi.com

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...