BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Her gün 10 milyon ekmek çöpe gidiyor

Her gün 10 milyon ekmek çöpe gidiyor

Günlük 120 milyon ekmeğin üretildiği ülkemizde her gün 5-10 milyon adedi çöpe gidiyor. Bilinçsiz tüketim sebebiyle ekmek israfında büyükşehirler ilk sırayı alıyor.



Türkiye’ de ekmek israfı korkutuyor... Bursa Ekmek ve Besin Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (BESAŞ) göre, Türkiye’de günde 5 ile 10 milyon arasında 200 gramlık ekmek israf ediliyor. BESAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, 200 gram ağırlık esas alınarak günde 120 milyonun üzerinde ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin 5 ile 10 milyonu fırınlarda, lokantalarda, öğrenci yemekhanelerinde, evlerde israf ediliyor. İsrafta, ekmeğin bayatlaması ilk sıralarda geliyor. İSRAFI ÖNLEMENİN YOLLARI Ekmeğin içindeki nem kaybını önleyerek daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için iyice sararak muhafaza etmeyi tavsiye eden BESAŞ yetkilileri, şu önerilerde bulundu: “Sarmanın en iyi yolu da havayı içinde az tutan saklama poşetleri ve streç filmdir. Bayat ekmeği değerlendirmenin bilinen en basit yolu, galeta unu hâline getirmektir. Bunun için bayatlayan ekmek, fırında ya da açıkta bekletilerek kıtırlaştırılmalı ve ardından öğütülmelidir. Bu, köfte yaparken harca katılabilir. Bayat ekmek, küp küp kesilip kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine de katılabilir. Bayat ekmekler yumuşatılmak istenirse, dilimleri bir kevgire konur. Kevgir su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup üzeri kapatılır. Su kaynadıkça oluşan buharla ekmek nemlendirilip yumuşatılarak taze hâle getirilir.”
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT