ABD Savunma Bakanı'ndan Türkiye'ye PKK mektubu!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD Savunma Bakanı'ndan Türkiye'ye PKK mektubu!

GÜNDEM Haberleri  / AA

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in önümüzdeki hafta Avrupa’da Milli Savunma Bakanı Işık ile görüşeceğini ve Mattis’in geçen perşembe günü de Işık’a terör örgütü PYD/PKK’ya sağlanan silahlarla ilgili detaylı bir mektup yolladığını duyurdu.

Washington'da Ulusal Basın Kulübünün öğle yemeğine katılan Dunford,  PYD/PKK'ya verilen silahlar ve bu hususta Ankara'nın tepkisine yönelik  açıklamalarda bulundu.

Dunford, "ABD, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü Kürt gruplara  binlerce hafif ve ağır silah veriyor. Bu silahların DEAŞ ile mücadeleden sonra 65  yıllık NATO ortağınıza dönmeyeceğini nasıl temin ediyorsunuz?" şeklindeki bir  soruya, ABD’nin Türkiye ile stratejik ilişkilerini devam etmeye odaklanmış  olduğunu belirtti.

"Yaptıklarımızı rutin bir şekilde rapor ediyoruz"

Son 12 ay içerisinde Türkiye’ye dokuz kez seyahat ettiğini ve  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile son bir yıl içerisinde 15 defadan  fazla görüştüğünü aktaran Dunford şöyle devam etti:

"Biz onlara (DEAŞ’a karşı) operasyonumuzun kilit unsurlarından birinin, görevimizi Türkiye ile ilişkilerimizi bozmadan tamamlamak olduğunu aktardık. Dolayısıyla Türklerle masaya oturduk ve kaygılarını gidermek için çok  sıkı bir çerçeve hazırladık. Raporlama konusunda şeffafız. Yaptıklarımızı onlara  tam olarak rutin bir şekilde rapor ediyoruz. Verdiğimiz silah tipleri ile ilgili  şeffafız ve Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) verdiğimizi silahların sadece ve  sadece Rakka operasyonu için verildiğini ve Türkiye’ye geçmeyeceğini denetlemek  üzere mekanizmalar kurduk. Dolayısıyla bu konu bizim için oldukça önemli ve  stratejik bir konu. Bunun farkındayız."

PYD/PKK’ya verilen silahlar konusunda Bakan Mattis ve Bakan Işık  arasında görüşmelerin söz konusu olduğunu aktaran Dunford, kendisinin de  Orgeneral Hulusi Akar ile rutin bir şekilde görüştüğünü vurguladı.

Önümüzdeki hafta görüşecekler

Dunford, “Bakan Mattis önümüzdeki hafta Avrupa’da Türk mevkidaşı ile  bir kez daha görüşecek ve bu konu üzerinden tekrar geçecek. Geçen perşembe günü  de Türk mevkidaşına rutin bilgi vermek amacıyla detaylı bir mektup yazdı.” dedi.

Dunford ayrıca, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ile Merkez  Kuvvetler Komutanlığının Ankara’daki temsilcilerinin de Türkiye’nin kaygılarını  azaltmak üzere mevkidaşları ile çok sıkı bir temas halinde olduğunu kaydetti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...