Akkuyu NGS'ye CKK ortak olacak

Düzenleyen:
Akkuyu NGS'ye CKK ortak olacak

Ekonomi Haberleri

Akkuyu NGS'nin yüzde 49 hissesinin Cengiz-Kolin-Kalyon ortaklığına devredilecek.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom'un, Akkuyu  Nükleer Güç Santrali'ndeki (NGS) yüzde 49 hissesinin Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK)  ortaklığına devredilmesini sağlayacak ön protokol anlaşması imzalandı. 
 
Başkent Moskova'da düzenlenen "IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu  ATOMEXPO" kapsamında gerçekleştirilen imza törenine, 

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu  Başkanı Mehmet Cengiz, Kalyon İnşaat Başkanı Cemal Kalyoncu, Kolin İnşaat Yönetim  Kurulu Üyesi Celal Koloğlu ve Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev katıldı.
 
"Yüzde 49'luk hisse devrini tamamlamak istiyoruz"  
 
İmza töreni sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Rosatom  Başkan Yardımcısı Kirill Komarov, anlaşmanın bundan sonra Türk hükümeti  tarafından onaylanması gerektiğini ifade ederek, "Onayın alınmasının ardından  hukuki süreç başlayacak. 2017 sonuna kadar gerekli tüm evraklar hazırlanarak  Akkuyu NGS'deki yüzde 49'luk hisse devrini tamamlamak istiyoruz." dedi.
 
Anlaşmayla Rosatom’un, Akkuyu Nükleer AŞ'deki yüzde 49'luk hissesinin  CKK tarafından satın alınmasının önü açılıdı. Sözleşme bedeli ise "Pay Sahipleri  Sözleşmesi" imzalandıktan sonra açıklanabilecek.
 
Yap-İşlet-Devret modeli ile inşa edilecek santral için ilk etapta  kuruluş sermayesi oluşturacak ve ihtiyaç duyulan kredi finansmanının temini  sağlanacak.
 
"2023'e kadar işletmeye alınması planlanıyor"
 
Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS Projesi'ne  ilişkin ilk anlaşma 2010 yılında Rusya ile imzalanmıştı. Akkuyu'da yapılacak  santral 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak. Santralin  2023'e kadar işletmeye alınması planlanıyor.
 
 Rusya ile imzalanan hükümetler arası anlaşmada, yüzde 100’ü Rosatom  tarafından gerçekleştirilecek projede, yüzde 49’luk hissenin yabancı  yatırımcılara satılabileceği hükmü yer alıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...