Özel okullara rağbet artıyor

Düzenleyen:
Özel okullara rağbet artıyor

EĞİTİM Haberleri

Özel okula giden öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. Bu hızlı tırmanışın altında aslında birçok faktör yatmakta...

Mahmut ÖZAY

Ülkemizde şüphesiz en çok değişim gösteren alanlardan bir tanesi eğitimdir. Her dönem farklı bir düzenlemenin yapıldığı sistemde sürekli bir arayış söz konusu... Eğitim alanında mükemmeli yakalamak istiyorsak aslında temel şart istikrarı yakalamak… İşte devlet okullarındaki bütün yamalar ve ardından dershanelerin kapatılması sonrası yaşananlar aileleri giderek özel eğitim kurumlarına yöneltti. Bütün bunlara bir de ailelerin ekonomik durumları baz alınarak devletin eğitim ve öğretim desteği özel okullara yönelişi daha da artırdı. Giderek daha fazla öğrenci bu kurumlara yöneldi. Yapılan araştırmalarda da geleceğin yatırım alanının başında özel eğitim sektörünün olacağı görüşü hâkim...

TEŞVİKLER YÜKÜ HAFİFLETTİ

Konuyla ilgili Eduprofill Kurumsal İletişim Direktörü Filiz Kantekin, bu fırsatı değerlendiren yatırımcıların kazançlı çıkacağını söylüyor. Filiz Kantekin özetle şöyle açıklıyor: OECD ülkeleri eğitim için kişi başına ortalama 10.493 dolar harcama yapıyor. Türkiye’de ise bu rakam sadece 3.327 dolar. Bu durum bize, özel eğitim sektörü için harcanan tutar açısından Türkiye’nin ne kadar geride olduğunu gösteriyor. Yatırımcıların bunu fırsata çevirerek özel eğitim sektörüne yönelmeye başladı. Gelişmiş ülkelerdeki özel okul payı ile Türkiye’yi kıyaslayacak olursak kişi başına eğitim harcamasında olduğu gibi bu konuda da gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğumuz görülmektedir. Ancak 2012 yılında sadece %3 olan özel okul payı, 2016 yılında %7’ye çıkmıştır. Bu durum, sektörün 2012 yılından bu yana hızlı büyüdüğünün ve büyümeye devam edeceğinin göstergesidir. Bunun yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığının stratejik planı incelendiğinde, net okullaşma oranı ve özel öğretimin toplam içindeki payının arttırılmasının hedeflendiği de görülmektedir. Bu kapsamda artış hızla sürüyor.

Yetkililerin, devlet okullarının yükünü hafifletmek amacıyla bu kurumlara yaptığı teşvikler olumlu yönde artış gösterse de ülkemizde özel eğitim sektörü şimdiden dev bir ekonomi hâline geldi.

 

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...