Turizm, gıda ve giyim sektörlerinde bayram bereketi

Düzenleyen:
Turizm, gıda ve giyim sektörlerinde bayram bereketi

Ekonomi Haberleri

Ramazan Bayramında 300 milyon liralık turizm, 700 milyon liralık ikramlık, 2 milyar liralık giyim harcaması bekleniyor. Akaryakıttan yiyeceğe kadar diğer kalemler de eklendiğinde bayram harcaması 8 milyar lirayı bulacak...

Türkiye, 4 günlük bayram tatiline hazır. Giyim sektöründen turizme, şekerlemeciden mahalle terzisine ve hatta taksicilere kadar 317 sektör bayram hazırlığı yapıyor. Geçtiğimiz yıl sadece kredi kartlarıyla yapılan harcamanın 3,6 milyar lirayı bulması, 2,2 milyar liralık akaryakıt harcaması, bu yıla dair tahminleri de şekillendiriyor. Piyasa çevreleri, bu yıl 2,5 milyar liralık akaryakıt alışverişi yapılmasını, turizmden şehir içi ulaşıma, hediyelikten giyime kadar birçok sektörde gerçekleşecek harcama büyüklüğünün 8 milyar lirayı bulmasının beklendiğini ifade ediyor. 
Harcama kalemlerinden biri, 600-700 milyon liraya ulaşan büyüklüğü ile şeker, tatlı, çikolata olacak. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşları merdiven altı üretim ile korsan satıcılara karşı uyardı. 

200 BİN KİŞİ TATİLDE

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da Ramazan Bayramı’nda seyahat acenteleri vasıtasıyla 4 günlük tatile çıkacak kişi sayısının yurt içinde 180 bin, yurt dışına 20 bin civarında olmasını öngördüklerini belirterek, “Bunun sonucunda 250-300 milyon liralık ekonomik büyüklük bekliyoruz” dedi. Ulusoy’un uyarısı ise, korsan seyahat acenteleri ve vaadini yerine getirmeyen işletmelere karşı. Ulusoy, “Acentenizin TÜRSAB onaylı olmasına dikkat edin. Tesisin sunduğu imkânları mutlaka yazılı olarak alın ve bunları yerine getirmeyen işletmeyi şikâyet edin” diyor.

BAYRAMLIKLARA 2 MİLYAR TL

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat da normal dönemde 5-6 milyar lira olan hazır giyim alışverişine, bayram döneminde 2 milyar lira eklendiğini belirtti. Piyasada giysi ve ayakkabıda başlayan yüzde 50’ye varan indirimin de alışverişi artıracağı tahmin ediliyor.

19 MİLYON KİŞİ YOLLARA DÜŞECEK

Okul tatilinin ardından gelen bayram için otobüs biletleri tükendi. Türkiye’nin 81 ilinden İstanbul’a gelen, İstanbul’dan bu illere giden otobüslerde biletlerin tamamı, uçak biletlerinin yüzde 70’i satıldı. bayramda 6,5 milyon kişi uçak, 600 bin kişi tren, 12 milyon kişi de şehirlerarası otobüsle seyahat edecek. 2 milyon kişilik ek sefer yapılacak olan karayolu yolcu taşımacılığı sektöründe, biletlerin yüzde 65’i tatil yöreleri için alındı.

PİYASA BAYRAMI BEKLİYOR

¥ 2 milyar liralık giyim harcaması bekleniyor.
¥ Şekerleme-tatlı için yaklaşık 700 milyon lira harcanacak.
¥ Akaryakıta ödeyeceğimiz tutar 2,5 milyar lirayı bulacak.
¥ Tatilcilerin 300 milyon lira ciro bırakması tahmin ediliyor.
¥ 4 milyon kişi uçakla olmak üzere 19 milyon kişi yollara düşüp 2 milyar TL harcayacak.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...