Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yıldırım'dan Çipras'a: 8 darbeci yüzünden ilişkimiz bozulmasın

Düzenleyen:
Yıldırım'dan Çipras'a: 8 darbeci yüzünden ilişkimiz bozulmasın

POLİTİKA Haberleri

Binali Yıldırım’dan, ülkesine sığınan 8 cuntacıyı yargıyı bahane edip vermekte ayak direten Çipras’a: Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın!

Yücel KOÇ

Başbakan Binali Yıldırım, darbeci askerlere sahip çıkan Yunanistan’a bir günlük ziyaret gerçekleştirip, helikopterle ülkesine sığınan 8 FETÖ’cüyü iade etmeyen mevkidaşıyla bir araya geldi. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, Türkiye ve Yunanistan’ın ortak coğrafyayı paylaştıklarını hatırlatarak, “O bakımdan ayrıştığımız konuları değil anlaştığımız konuları daha öncelikli ele alarak, iki ülke arasında ilişkileri ileri taşımak şüphesiz çok daha faydalı olacaktır. Sorunların çözümünün yolu da kazan-kazan prensibine göre olmalı, yani iki komşuya yakışır bir şekilde aramızdaki meseleleri konuşmalıyız” dedi.
Başbakan, Avrupa Birliği ile yeni bir vizyonla başlangıç yapmak istediklerini de belirterek, “Bu konuyu açık ve seçik olarak Sayın Cumhurbaşkanı’mız, geçtiğimiz haftalarda Brüksel’de yapılan toplantıda ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, geçen yıl 18 Mart’ta imzalanan AB ile Türkiye arasındaki anlaşmanın çok ciddi bir heyecan oluşturduğunu, anlaşmada, vizelerin kaldırılması, göçmen sorununun çözüme kavuşturulması ve Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 3 milyondan fazla mültecinin yükünün azaltılması için mali destek sağlanması, Geri Kabul Anlaşması olduğunu söyledi. İki başbakan, “Kıbrıs için adil çözüm olmalı” görüşünde buluştu.
Yunanistan’a kaçan darbeci askerlere ilişkin bir soruya karşılık Yıldırım “Biz, ülkemize karşı açık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz, isteriz. Yargı ile idarenin işlevi hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Yargı kendine ait kararları verecek, idare de kendi inisiyatifindeki işlevi yapacak. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.” değerlendirmesini yaptı.

Yıldırım, görüşmede Ege Denizi’ndeki ihlallerin de görüşüldüğünü belirterek, “Ege’de ihlaller tek taraflı olmuyor, karşılıklı oluyor. Amacımız bu ihlalleri asgari düzeye indirmek ve buradaki olayı tırmandırmamak. Bunun yolu da doğrudan iletişim. Zaman zaman karşılıklı görüşeceğiz, mahiyetimizdeki danışmanlarımız, bakanlarımız bu konular üzerinde çalışacak. Nihayet her iki ülkenin askeri yetkilileri de bir araya gelerek, bu konular üzerinde bir ortak akıl bulmak için gayret gösterecekler” diye konuştu.

Çipras ‘Yargı’ dedi geveledi

15 Temmuz sonrası ülkesine sığınan 8 FETÖ’cüyü hemen iade edeceğine dair söz veren, ardından çark eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da “Darbeci askerleri ne zaman iade edeceksiniz? sorusu üzerine yargıyı bahane edip “Yunanistan’da idare ile hukuk arasında bir ayrım var. Bu karara katılsak da katılmasak da saygı duyuyoruz. Onların siyasi iltica başvuruları var. Bu da Yunan adaletine bağlı bir konu” ifadelerini kullandı. Çipras, kendini aklamak için de “Biz Türkiye’de yaşanan darbe girişimini başından beri kınadık” dedi.

"Zehirlenmelerde bazı şüpheler var"

Başbakan Yıldırım, Atina temaslarının ardından Gümülcine’ye giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Manisa’daki  Albay Arif Seyhun Kışlası’ndaki gıda zehirlenmesi şüphesine ilişkin soru üzerine Yıldırım, “Kışlalara gıda alımını kamu ihalelerinin dışına çıkaracağız. Nasıl alım yapılacağı detayını Milli Savunma Bakanlığı belirleyecek ama pazarlık usulü ile olabilir. Asıl önemlisi şu anda bazı şüpheler var, onların üzerine gidilecek. Bu tür olayların yaşanmaması için ilave tedbirler alınacak” dedi. Yıldırım, Batı Trakya’daki soydaşlarımızla Gümülcine’deki Kırmahalle Camisi’nde  bir araya geldi. Konsolosluk binasında da halk tarafından seçilen İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’i kabul etti.  Başbakan, Gümülcine yakınlarındaki Kurcalı köyünde yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı iftarda Batı Trakyalı Türklerle bir araya geldi. Burada konuşan Yıldırım, “Şartlar ne kadar zor olursa olsun, ne kadar olumsuzluklar mevcut olursa olsun hep birlik, beraberlik içinde hareket etmek durumundayız” dedi.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...