Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çözüme yatırım için Güneydoğu'ya gittiler

- Güncelleme:
Çözüme yatırım için Güneydoğu'ya gittiler

Ekonomi Haberleri

100 iş adamıyla Cizre'ye giden ve yatırım kararı alan TÜSİAD, 'Çözüm'e de destek verdi.

Türkiye'nin en büyük gruplarının oluşturduğu iş adamı grubu, Cizre'ye çıkarma yaptı. TÜSİAD tarihinde bir ilk olan zirveye, Mustafa Koç, Güler Sabancı, Ümit Boyner, Hamdi Akın, Nihat Özdemir başta olmak üzere 30 civarında iş adamı katıldı. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, konuşmasına Kürtçe selamla başladı. Barışın temini ve ilelebet devamına inandıklarını, artık bu noktadan geri dönülmeyeceğini, kalkınma ve refaha odaklanma vaktinin geldiğini belirterek, "Biz de çözüme yatırım için buradayız" ifadesini kullandı. Yılmaz, "Cizre Yatırım Zirvesi, ancak çözüm sürecinin başlamasıyla mümkün olabildi. Silahların susması ferahlık getirdi, umutları yeşertti. artık bu noktadan geriye dönülemez diyor, toplumsal enerjimizi kalkınmamıza, refahımıza, huzuru derinleştirmeye odaklanma zamanıdır diyoruz. Çözüm yolunda ilerleme sağlandıkça özel sektör de üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Çocuklarımız daha iyi, müreffeh ve özgür bir Türkiye'de ve barış içinde yaşayacaktır. Bizce bu hedef, bu hayal erişilmez değildir. Erişeceğimize de tüm kalbimle inanıyorum" diye konuştu. TÜSİAD Genel Sekreteri Ali Yavan da 11 ayda bölgede 7.1 milyar lira büyüklüğünde, 2300 istihdam sağlayacak 500 tevik başvurusu olduğunu ifade etti. Yavan'ın verdiği bilgiye göre bölgedeki 14 ilde hizmetler talebi olursa, önümüzdeki 10 yılda Türkiye yıllık yüzde 6.2 büyürken, bölgede büyüme yüzde 11.5 olacak. Buna yatırım talebi de eklenirse bölge yüzde 15.1, Türkiye yüzde 6.8 büyüyecek. Yani çözüm süreci büyümeye 0, 7 ile 1, 5 puan arasında katkı sağlayacak. TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça da çözüm sürecinin başarılı olmasının, Türkiye'nin büyüme hızına 1-2 puanlık katkı sağlayacağını ifade etti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi olan Cizreli iş adamı Tarkan Kadooğlu ise, "Hepimiz aynı gemideyiz. Nasıl ki Nuh'un gemisine birlikte bindik, yine Nuh'un gemisinin karaya oturduğu Cizre'de bunu yapabiliriz" diye konuştu.YATIRIMLAR BAŞLIYOR
TÜSİAD üyeleri, yatırım için niyetlerini dile getirdi. Cizreli olan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu'nun bölgede 50 milyon dolara yakın yatırımı bulunuyor. Daha önce açıklamalarda bulunan Kadooğlu, "Bölgede 50-60 milyon dolarlık bir yatırımımız var. Hastane ve okul yaptık. Şimdi ben de bölgeye yeni yatırım yapacağım. Ben 3-5 ay içinde bu yatırımı başlatmış olurum" demişti. TÜSİAD?Başkanı Muharrem Yılmaz da Ankara'daki son YİK toplantısında bölgede SÜTAŞ'ın yatırımına ilişkin ipuçlarını vermişti. SÜTAŞ'ın dışında Koç Grubu'nun Divan'ın Diyarbakır ve Gaziantep'te otel yatırımı planladığı biliniyor. nbsp;
İş dünyasından umut mesajları

Sabancı'dan nbsp;baraj ve yurt
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: "Biz bir kız yurdu yapıyoruz Mardin'de. Eylül'de açacağız. Talep var. Biz baraj da yapacağız . Kızlar okuyacak ve siz de bölgenize güvenip yatırım yapacaksınız."
Her halukârda nbsp;buraya geliriz
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: Bizler buraya yatırım için her halukarda geliriz. Ama yatırımın ne olacağına, siz karar vereceksiniz. Bize yandaşlık yapacaksınız."
Buraya yatırımdan nbsp;çok memnunum
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Doğu ve Güneydoğu'da 14 ilde Şırnak hariç yatırım yaptık. İnşallah Şırnak'a da olur. Bölgeye yaptığımız yatırımlardan cebime bir kuruş girmedi ama ben memnunum.
Gözlerinizde nbsp;umut gördüm
Eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner: Nihayet görmek istediğim umudu gözlerinizde görüyorum. En iyi teşvik Türkiye'de demokrasinin derinleşeceğine inanmamız olur. Bu bölgede bir sürü altyapı gerekecek ama esasen insana yatırım yapmalıyız"


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...