Akkuyu’da kazma bu yıl vuruluyor

Düzenleyen:
Akkuyu’da kazma bu yıl vuruluyor

Ekonomi Haberleri

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Türk ortaklarından Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz “İki yıldır bu görüşmeleri yürütüyoruz ve şimdi sona geldik. Projede inşaat bu yıl başlıyor” dedi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom’un, Akkuyu NGS’nin yüzde 49 hissesinin Cengiz-Kolin-Kalyon ortaklığına devredilmesini sağlayacak ön protokol Moskova’da imzalandı. Anlaşmayla Rosatom’un, Akkuyu Nükleer AŞ’deki yüzde 49’luk hissesinin CKK tarafından satın alınmasının önü açıldı. Devir işleminin ise yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Ancak nihai anlaşma imzalanmadan projenin inşaatına başlanacak. Projenin Türk ortaklarından Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, 2 yıldır sürdürülen görüşmelerin ön protokol imzalanmasıyla sonuçlandığını belirterek “Akkuyu NGS şu anda Türkiye’nin en önemli projesi. Bu projeye ortaklık için iki yıldır bu görüşmeleri yürütüyoruz ve şimdi sona geldik. Projede inşaat bu yıl başlıyor. Türkiye nükleeri öğrenmek zorunda ve Rusya bu konuda çok önemli bir ortak. Bu iş birliğini başarmamız lazım ve biz de buna inanıyoruz. Akkuyu’da iş birliğini başarabilirsek, bu konudaki uzmanlığımızı da geliştireceğiz. Anlaşmayla CKK, Türkiye’nin enerji sektörünü daha da üst seviyelere taşıyacaktır” dedi. Cengiz, Akkuyu NGS’deki yüzde yüzde 49’luk payın, CKK ortaklığındaki Cengiz-Kolin-Kalyon şirketleri arasında üç eşit paya bölüneceğini de kaydetti.
rusya ile ilişkileri geliştirecek
Kalyon İnşaat Başkanı Cemal Kalyoncu da Akkuyu NGS’nin Türkiye için önemine işaret ederek “Bu anlaşma, Rusya ile olan ilişkilerimize çok büyük bir ivme kazandıracaktır” ifadesini kullandı. CKK olarak havalimanı başta olmak üzere çeşitli projeleri değerlendirdiklerini anlatan Kalyoncu “Yurt dışında da enerji ve inşaat projelerimiz var. Afrika’ya da yavaş yavaş bakıyoruz.” diye konuştu.  Kalyoncu, şirket olarak ise yenilenebilir enerji sektöründe yeni atılımlar planladıklarını belirterek, gelecek yıl güneş paneli üretimine başlamayı planladıklarını anlattı.
CKK’nın diğer ortağı Kolin İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu da Akkuyu NGS’nin, Türkiye ve Rusya arasındaki iyileşme sürecini de hızlandıracak bir proje olduğuna dikkati çekti. Türk ve Rus liderlerin, Akkuyu’da Türk ortakla devam edilmesi için birlikte karar aldıklarını vurgulayan Koloğlu “Bu projenin en iyi ve en hızlı şekilde yapılması için ortaklık protokolü imzaladık. Ruslarla yurt dışında beraber başka projeler yürütmek için de sözlü mutabakata vardık” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...