Çinli taykonotlar Dünya'ya indi

/ Kaynak: İHA
Çinli taykonotlar Dünya'ya indi

DÜNYA Haberleri  / İHA

Çin'in 15 gündür uzay görevindeki Shenzhou-10 adlı uzay aracı, yeryüzüne başarıyla indi. Kaptan Nie Haisheng, iniş kapsülünden ilk çıkartılan taykonot oldu.

Uzay aracının iniş kapsülü, İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki alana sabah saat 8.07'de indi. Shenzhou-10 ekibinin kaptanı Nie Haisheng, iniş kapsülünden ilk çıkartılan taykonot oldu. 15 günlük uzay görevinin ardından Dünya'ya dönen Nie, aynı zamanda iki uzay görevi içinde 470 saatten fazla uzayda kalarak Çinli taykonotlar arasında bu alanda rekor kırdı. Nie'nin ardından diğer taykonotlar Wang Yaping ve Zhang Xiaoguang da kapsülden çıkartıldı. Üç taykonotun da sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. nbsp;Nie Haisheng, "Eve döndüğüm için mutluyum" derken, taykonotlardan Zhang Xiaoguang ise "Biz birer hayalperestiz ve hayallerimizi gerçekleştirdik" diye konuştu. Kadın taykonot Wang Yaping de, bu uzay görevi sayesinde çocukluğunda hayal ettiği iki şeyi gerçekleştirmiş olduğunu söyledi. Wang, "Bir hayalim uzaya gitmek, diğeri ise öğretmen olmaktı. Ben ise uzayda ders veren bir öğretmen oldum" diyerek duygularını aktardı.UZAYDAN DERS VERDİLER
11 Haziran'da Jiuguan Uzay Üssü'nden fırlatılan Shenzhou-10, uzay görevi esnasında Tiangong-1 modülü ile otomatik olarak kenetlendi. Çinli kadın taykonot Wang Yaping, Tiangong-1 modülünden verdiği dersle Çin'in ilk "uzay öğretmeni" oldu. Wang'ın canlı video bağlantısıyla gerçekleştirilen fizik dersini 60 milyondan fazla öğrenci seyretti. Diğer yandan, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de üç taykonotla canlı görüşme yaparak, ekibe tebriklerini iletti. Shenzhou-10, ekibin uzayda gerçekleştirdiği deneylerin ardından Tiangong-1 modülünden ayrılarak Dünya'ya dönüş yoluna çıktı. İniş kapsülünün yeryüzüne inmesiyle, Çin'in gönderdiği beşinci insanlı uzay aracı da görevini başarıyla tamamlamış oldu. Uzaycılık çalışmalarına büyük önem veren Çin, 2020 yılına kadar kalıcı uzay istasyonu kurmayı hedefliyor.
DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...