'Kaçmak için gecelerce ay ışığında yürüdüm'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Kaçmak için gecelerce ay ışığında yürüdüm'

DÜNYA Haberleri  / AA

Eritre'deki kötü yaşam koşullarından kaçan İbrahim, ölümü göze alarak yola çıktıklarını belirterek, "Kaçarken yakalanırsak bizi öldürürler. Geceleri ay ışığında 8 gece yürüdüm." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, son yıllarda 400 binden fazla kişinin komşu ülkelere ve Avrupa'ya kaçtığı Eritre'de yaklaşık 5 milyon kişi yaşıyor. Nüfusun neredeyse yüzde 9'unun başka ülkelere sığındığı ülke, dünyanın en hızlı boşalan ülkelerinden biri olarak tanımlanıyor. 

Evlerini terk eden Eritreliler, buna sebep olarak ise çoğunlukla süresi belirsiz zorunlu askerlik görevini, yoksulluğu ve hükümet baskısını gösteriyor.

Kaçarken yakalananlar hapse atılıyor

Sınır muhafızları tarafından öldürülme ve hapsedilme tehlikesi olduğu halde 8 gece boyunca ay ışığında yürüyerek Etiyopya'ya sığınan 27 yaşındaki Ali İbrahim de evini ve sevdiklerini geride bırakmak zorunda kalanlardan biri.

Ülkesinden kaçarak Etiyopya'nın Afar eyaletindeki BM kampına gelen İbrahim, AA muhabirine, geçirdiği zorlu yolculuğu ve yaşadıklarını anlattı.

Sınırda muhafızlara yakalanma korkusu taşıdığı için tüm yolculuğunu gece yaptığını anlatan İbrahim, kendisinden sonra kaçmaya çalışan akrabalarının yakalanarak hapse atıldığını söyledi.

"Elimizde olan mallara, hayvanlara el koydular. Elimizden alınacak bir şey kalmayınca göç etmek zorunda kaldım." diyen İbrahim, ülkeden kaçmasının sebebinin sadece ekonomik olmadığını belirtti. Eritre'de din özgürlüğü olmadığını ve dinin istismar edildiğini ileri süren İbrahim, "İnsan dinini ve kültürünü yaşamıyorsa hayat bitmiştir." diye konuştu.

Yolculuğunu tek başına yaptığını, daha sonra akrabalarının da kaçmaya çalıştığını anlatan İbrahim, "Tek başıma geldim. Kardeşlerim, amcamın oğulları, dayımın oğulları toplam 9 genç kaçarken yakalandı, şu an hepsi hapishanede." dedi.

Geceleri saklanarak 8 gece yürüdü

Kaçarken yakalanması halinde öldürülme riski olduğunu söyleyen İbrahim, "Kaçarken yakalanırsak bizi öldürürler. Gündüzleri dinlenip geceleri ay ışığında yürüyerek geldim. 8 gece yürüdüm." ifadelerini kullandı. Rejim, insanların hayatını devam ettirme şansını yok etti. Şartlar düzelirse ülkeme döneceğim." diye konuştu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...