Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD: Çin, Kuzey Kore konusunda daha fazla sorumluluk almadı

ABD: Çin, Kuzey Kore konusunda daha fazla sorumluluk almadı

GÜNDEM Haberleri

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Çinli mevkidaşı Yang Jieçi'nin de katıldığı zirveden sonra yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin bölgedeki tansiyonu artırdığını ve bunu engellemek üzere Çin'in daha fazla sorumluluk almasını beklediklerini söyledi.

Bakan Tillerson ile ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen ve Çin tarafını ise Dışişleri Bakanı Yang Jieçi ile Genelkurmay Başkanı General Fang Fenghui'nin temsil ettiği "Diplomasi ve Güvenlik Diyaloğu Zirvesi" sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.
Kuzey Kore'nin nükleer füze programıyla balistik füze çalışmalarının bölgedeki gerilimi artırdığına dikkati çeken Tillerson, bu ülkeyle yakın ilişkileri olan Çin'in daha fazla inisiyatif almasını beklediklerini vurguladı. Tillerson, "Eğer bölgedeki tansiyonun artmasını engellemek istiyorsa Çin'in, (Kuzey Kore) rejimi üzerinde ekonomik ve diplomatik olarak daha fazla baskı kurma sorumluluğu olduğunun altını çiziyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İlgili Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmalarına aykırı bir şekilde yaptığı her füze denemesinden dolayı Kuzey Kore'yi sorumlu tutmaya devam edeceklerini vurgulayan Tillerson, bu ihlalleri son derece ciddiye aldıklarını belirtti.

Trump yıl sonuna doğru Çin'i ziyaret edecek
Öte yandan Tillerson, bu yılın sonlarına doğru ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını bildirdi. Ziyaretin tarihiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan Tillerson, iki ülke arasındaki diyalog zemininin giderek güçlendiğine işaret etti.
Daha sonra söz alan Savunma Bakanı Mattis ise "Kuzey Kore'nin nükleer programı Asya-Pasifik bölgesinin güvenliği için bir tehdit oluşturuyor. Kendimizi ve bölgedeki müttefiklerimizi korumak için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Mattis'ten Güney Çin Denizi çıkışı
Çin ile bölge ülkeleri arasında tartışma konusu olan Güney Çin Denizi ile ilgili de değerlendirme yapan Mattis, "ABD, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmaya, seyretmeye ve operasyon yapmaya devam edecektir." dedi.
Görüşmelerde hem ABD hem de Çin tarafının, "Kuzey Kore'ye yasa dışı nükleer programını ve balistik füze denemelerini sona erdirmesi çağrısında bulunduğu" ifade edildi.
ABD yönetimi, uzun bir süredir nükleer programı ve balistik füze denemeleri sebebiyle Kuzey Kore yönetimi üzerindeki baskıyı artırmaya ve Pekin'in de dahil olduğu kapsamlı bir politika izlemeye çalışıyordu. Dünkü zirvenin bu diplomatik çabaların ilk somut göstergesi olduğu belirtiliyor.
Bu çabalar sürerken, Kuzey Kore'de yaklaşık 15 ay tutuklu kaldıktan sonra geçen hafta serbest bırakılan 22 yaşındaki ABD'li öğrenci Otto Warmbier'in ülkeye döndükten kısa süre sonra hayatını kaybetmesi tansiyonu artırmıştı.
Trump bir açıklama ile Warmbier'in ailesine taziyelerini iletmiş ve Kuzey Kore yönetimini kınamıştı. Trump, "Otto'nun kaderi, masum temel insan onuruna ve hukukun üstünlüğüne saygı duymayan rejimlerin eline düşmüş masum insanların trajedilerini engellemek üzere yönetimimin kararlılığını derinleştirmiştir." değerlendirmesini yapmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...