Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Nail Olpak 'Türkiye'nin gücü test edildi piyasalar sağlam direndi'

- Güncelleme:
Nail Olpak 'Türkiye'nin gücü test edildi piyasalar sağlam direndi'

Ekonomi Haberleri

Gezi Parkı olaylarıyla piyasaların test edildiğini söyleyen Nail Olpak, 'Ama Türkiye artık bir tartışmayla faizlerin yükseldiği dönemleri geride bıraktı' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Gezi Parkıgösterileriyle Türkiye'de piyasaların gücünün test edildiğini ama etkisinin az olduğunu ifade etti. MÜSİAD tarafından hazırlanan '2013 Türkiye Ekonomisi Raporu'nun sunumunda konuşan Nail Olpak, nbsp;"Bu olaylarla Türkiye'nin gücü test edildi. Türkiye'nin bankacılık sistemi, finans kurumları, piyasaları test edildi. Türkiye'nin kamu maliyesi, kamu idaresi, sinirleri, vatandaşın farklı görüşü tahammülü test edildi. Bir tartışmayla gecelik faizin yüzde 7 bin 200'lere çıktığı Türkiye'den, bu tür olaylardan etkilenmeyen bir Türkiye'ye geldik. Bunda barış ve demokrasi atılımlarıyla daha güvenli hale gelen Türkiye'nin huzur arayışının büyük payı var" diye konuştu. Olpak, 2013 Ekonomi Raporu'nun 'Güven Ekonomisinde Büyümenin Finansmanı' başlığıyla hazırlandığını belirterek, şu tavsiyelerde bulundu; "Raporda bunun için çözüm tavsiyelerine yer verdik. Bankacılık teminata kredi veren sistemden projeye de kredi veren sisteme geçmeli. Kamu bankalarının, mevduat bankacılığı kadar, yatırım bankacılığı faaliyetlerinin de ağırlık kazanması gerekiyor. Bankacılık sistemi proje finansmanı için teşvik edilmeli. Kamu projeleri finansa edilebilir ölçeklere bölünmeli ve projelerin gerçekleştirilmesinde taban geniş tutulabilmeli."
Türkiye'de bu nbsp;sene büyüme nbsp;yüzde 4 olur

MÜSİAD'ın 2013 ekonomik tahminlerini açıklayan Nail Olpak, Gezi Parkı olayları ve dış piyasa dalgalanmalarının kısa vadede olumsuz etkileri olsa da orta ve uzun vadede bunun hedefleri değiştirmeyeceğine inandıklarını söyledi. Olpak, "2013'de büyüme yüzde 4 olarak gerçekleşir. İşsizlik yüzde 9-9.5, Bütçe açığı yüzde 2, cari açık 60-65 milyar dolar, cari açığın milli gelire oranı yüzde 7.3-7.9. Enflasyonun ise 6-6.5 arasında değişeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu. Enerji yatırımlarında orta büyüklükteki işletmelerinin önünün açılması gerektiğini söyleyen Olpak, "Büyük ölçekli portföy özelleştirmelerinde kademeli uygulama yapılmalı. Kamu-özel sektör işbirliklerinin daha fazla etkin kılınması gerekmekte" dedi.

RİSK TEDBİRLERİ İŞE YARADI
Ekonomide 2012 yılındaki soğutmanın riskleri kontrol altına almayı hedeflediğini söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, "Nitekim, Türkiye'nin büyük riski kabul edilen cari dengesi, küçülme eğilimine girmiş ve 50 milyar doların altına düşmüştür" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...