İki sıfır atılırsa borsa rahatlar

Düzenleyen:
İki sıfır atılırsa borsa rahatlar

Ekonomi Haberleri

Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan “İki sıfır atılması hâlinde borsadaki bu yükselişin yapay ve şişme değil, kalıcı ve sürdürülebilir olacağı anlaşılır. Psikolojik olarak ucuza hisse aldığınızı düşünürsünüz, borsa 140-150 bine gider” dedi

OSMAN ÇOBANOĞLU

Borsa İstanbul endeksi, geçtiğimiz günlerde gördüğü 100 bin puan seviyesine yakın seyrediyor. Analistler, önümüzdeki süreçte 100 bin puanın aşılacağını ve 6 rakamlı bir borsa endeksiyle işlemlerin devam edeceğini öngörüyor. Öte yandan endeksten iki sıfır atma ihtimali de konuşulmaya başlandı. Ekonomi uzmanları, bu çalışmanın amacını ‘borsada pozitif bir algı oluşturulması’ olarak açıklıyor. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan “Borsanın artması ve azalması, faizlerin değişmesi, ekonomi için önemli sinyallerdir. Pozitif gidişat varsa, ekonomiye güven varsa, siyasi kaosun çıkmamasına yönelik olumlu kanaat varsa, ekonominin uzun dönemli büyüyeceğine ilişkin algı varsa, bu doğrudan doğruya borsaya yansır. Borsada bir hareketlilik söz konusu olur ve yükselir. Özellikle yabancı yatırımcılar için bunlar yeşil ışıktır” dedi.
İki sıfır atılması çalışmalarını değerlendiren Prof. Erdoğan, “Borsadaki hareketliliğin yapay ve şişme olmadığını, kalıcı ve sürdürülebilir olduğunu ortaya koymak amacıyla böyle bir uygulamaya gidecekler. Sanki hisselerin değerleri azalacakmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Böyle bir amaç yok. Hisselerin hiçbir şekilde ağırlığı değişmeyecek. 1997 yılında da bir iki sıfır atma oldu. Şimdi yine düşünülüyor… Kendisine güvenen bir ekonomi yönetiminin sinyalidir bu... Aynı zamanda bu, borsanın önümüzdeki dönemde 140-150 bin bandına çıkacağıyla ilgili sinyaldir aynı zamanda... Tabii ki 2 sıfır atmak yeterli değil. Enflasyonun, kurların istikrarlı ve öngörülebilir olması lazım ki, ekonomideki güven ortamı zedelenmesin” diye konuştu.

Endeksi olumlu etkiler

Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, iki sıfır atılmasının getireceği faydaları şöyle anlattı: Borsa 90 binden 100 bine çıktı. Yüksek oranlı bir artıştır bu... Ama endeks 4 haneli olduğu zaman, bu tarz değişiklikler büyük veya negatif bir yankı uyandırmaz. Sıfırların atılması, daha uygun fiyatlarla yatırım yapılacağı yönünde bir algı oluşturur. Bir de düşük fiyat hareketleri daha az oynaklık anlamına geleceği için, borsadaki rakamsal değişikliklerin ekonomide yol açtığı olumsuz beklentiler daha minimize olur. Psikolojik olarak sanki daha ucuza hisse aldığınızı düşünürsünüz, bu, borsayı olumlu yönde etkiler...

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...