Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kat karşılığı arsa sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

Düzenleyen:
Kat karşılığı arsa sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

EMLAK Haberleri

Kat karşılığı arsa sözleşmesi yaparken arsa sahibinin de konut projesini hayata geçirecek olan müteahhitin de dikkatli olması gerekiyor.

Arsa sahibi olan ancak bu alana inşaat yapacak birikimi olmayanlar, daire karşılığında bu arsasını müteahhite verebiliyor. Belli bir sözleşme dahilinde gerçekleşen bu işleme kat karşılığı arsa denir. Kat karşılığı arsa sözleşmesi yaparken arsa sahibinin de konut projesini hayata geçirecek olan müteahhitin de dikkatli olması gerekiyor.

Kat karşılığı arsanın her iki taraf için de hem avantajı hem de dezavantajı bulunuyor. Arsası olan ancak inşaat yapacak birikimi olmayan arsa sahibi, bu yatırımını değerlendirerek daire sahibi olabilir. Arsa karşılığında kaç daireye sahip olacağı ya da kaçıncı katları alacağı tamamen müteahhitle yaptığı sözleşmeye bağlıdır. Ancak kat karşılığı arsa işleminde her iki taraf için de dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. İşte kat karşılığı arsa işleminde dikkat edilmesi gerekenler…

Arsa sahibinin dikkat etmesi gerekenler

- Her iki taraf da sözleşmenin kendi haklarını koruyacak bir şekilde hazırlanması konusunda yönlendirici olmalıdır.

- Arsa sahibi, inşaatı yapacak olan şirketi çok iyi araştırmalıdır. Bir inşaat şirketi için daha önce yapmış olduğu gayrimenkul projeleri ve bunların taahhüt edilen tarih de teslim edilip edilmediği önemli bir referanstır.

- Eğer arsanıza inşaat yapacak olan şirket yeni ise banka ve diğer kurumlardan mutlaka detaylı bilgi almalısınız. Gerekirse inşaat firması hakkında daha öncesinde bir dava olup olmadığını da araştırmalısınız.

- Sözleşmede en önemli nokta konutun teslim edilme tarihidir. Bu tür projelerde ortalama süre 12 ila 18 aydır. Bu tarihin mutlaka sözleşmede yer almasına özen gösterin.

- Konut projesinde kullanılacak olan malzemelerin kalitesini sorgulayın. Kaliteli malzemelerin kullanılması için yönlendirici olun ve bunun sözleşmede de yer almasını sağlayın.

Müteahhitlerin dikkat etmesi gerekenler

- Arsa karşılığında konut yapan müteahhitler de sözleşmede haklarını koruyacak şekilde hareket etmelidir.

- Bu tür anlaşmalarda müteahhitlerin en çok karşılaştıkları sorun; arsa sahibinin kendisine ait olan daireleri genel proje kapsamındaki fiyattan daha ucuz satması ve fiyat ortalamasını düşürmesidir. Genelde arsa sahibine konut projesinin yasal tamamlanma süreci olan 36 ay boyunca daire satma yasağı koyuluyor. Ancak proje bitimi sonrasında hem müteahhit hem de arsa sahibinin daire satması sorun oluşturabiliyor.

- Anlaşmada bu konunun da netlik kazanması önemlidir. 

Kaynak: Zingat.com

Düzenleyen:  - EMLAK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...