Başbakan resti çekti: Süreci hızlandırın

Düzenleyen:
Başbakan resti çekti: Süreci hızlandırın

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Binali Yıldırım Avrupa Birliğine çağrıda bulunarak, "Bizde bir laf var, fazla naz aşık usandırır. AB'nin bu konuda biraz daha hızlı hareket etmesinde fayda var." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Kabulün ardından Türkiye-Macaristan 3'üncü Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi (YDSK) toplantısı yapıldı. İki lider toplantı sonrası, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Macar mevkidaşı Orban'la düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, ortak sınır olmasa da Macaristan'ı komşu ülke gibi gördüğünü söyledi. 

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artış hızının, beklentilerin altında olduğunu dile getiren Yıldırım, "İkili ve siyasi ilişkilerimiz son derece iyi düzeyde olmakla beraber ticari ilişkilerimizdeki artış hızı, beklentimizin altındadır. Bunu, nasıl artırırız; bunun yollarını birlikte konuştuk. Hedef, kısa vadede 5 milyar Dolar ticaret hacmine ulaşmak. Bu bağlamda, Macaristan'ın iş adamlarına mümkün olan seyahat kolaylığını sağlaması yönünde beklentimizi ifade ettik. Taşımacılığın biraz daha serbestleştirilme yönünde neler yapılabilir; bunların karşılıklı görüşülmesi konusunda mutabık kaldık. Turizmde maalesef son 2 yılda beklediğimiz gelişmeyi göremiyoruz. Bunun, geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz. İnşallah kısa zamanda turizmde eski günleri tekrar yakalamayı ümit ediyoruz" diye konuştu. 

BAŞBAKAN YILDIRIM: İŞ UZADIKÇA OLABİLİRLİĞİ SORGULANMAYA BAŞLANIYOR

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreciyle ilgili de açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, Türkiye ve AB ilişkilerinin geçmişinin çok uzun olduğunu vurguladı. Türkiye'nin neredeyse yarım asırdır AB'ye ortak olmaya çalıştığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sonradan gelenler, geldi geçti. Biz, hala görüşmeye devam ediyoruz. Bizim buradaki bakışımız çok net. AB, özellikle İngiltere'nin çıkma kararından sonra tekrar düşünmeli. Gelecek vizyonunu net bir şekilde ortaya koyması lazım. Kafa karışıklığını bir kenara bırakması lazım. Biz, bunu öneriyoruz. Türkiye, samimiyetle birliğe üye olmak istiyor. Birliğe üye olma konusunda da Macaristan'ın başından beri tutumunda herhangi bir tereddüt yok, çok net. Her ortamda, her şart altında Türkiye'nin üyeliğini destekliyor. "Ama'lı, fakat'lı" bir tutum içerisinde girmiyor. Bunu takdirde karşılıyoruz. Ümit ederiz ki geçtiğimiz 25 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı'mızın Brüksel'de yaptığı temaslarda, bir karar alındı. Bu karar neydi? 'Artık geçmişi bırakalım, önümüzdeki 1 yıl için bir çalışma programı hazırlayalım' demişlerdi. Bu amaca yönelik olarak birkaç gün sonra Sayın Hahn, gelecek. Bu konuda görüşmeler yapacağız. Biz samimiyiz; ama artık bu iş uzadıkça işin olabilirliği sorgulanmaya başlanıyor. Bizde bir laf vardır; 'Fazla naz, aşık usandırır'. AB'nin biraz daha bu konuda hızlı hareket etmesinde fayda var"

'DONDURMA VE ASKIYA ALMA'YI KESİNLİKLE DESTEKLEMİYORUZ

Macaristan Başbakanı Orban ise Türkiye'yle müzakereleri desteklediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: 

"Çok önemli konu, ciddi bir konu. Sadece müzakereler değil, bu konuya sağduyuyla bakarsak Türkiye, çok kısa sürede en büyük güç olacak 'Avrupa' diye adlandırdığımız bölgede. Sizler 80 milyonsunuz ve kısa sürede 100 milyon olacaksınız. Büyüyorsunuz, nüfus artıyor. Birçok Avrupa ülkesinde buna karşılık nüfus azalmakta ve şüpheler var gelecekle ilgili. Doğru okuduysam sizlerin amacı, 6 yıl sonra 2023'e dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden birisi olmak; olacaktır. Ordusu, dünyanın en güçlü ordularından biri. Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Bir müzakere başladıysa bunu saygılı bir şekilde sürdürmek lazım. Kısa vadeli, iç politikanın çıkardığı 'askıya alma', 'dondurma' gibi şeyleri kesinlikle desteklemiyoruz. Avrupa'nın Türkiye'yle büyük bir anlaşmaya ihtiyacı var. Böylesine büyük bir güce Avrupa'nın hak ettiği saygıyı göstermesi lazım. Türkiye ile bütün müzakereleri destekliyoruz"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...