Türkiye'den Katar'a rekor ihracat

Düzenleyen:
Türkiye'den Katar'a rekor ihracat

GÜNDEM Haberleri

İhracat, haziranda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1.8 artışla 12 milyar 70 milyon dolara ulaştı. Türkiye’den Arap ülkelerinin ambargo koyduğu Katar'a ihracat, yüzde 49.2 artış gösterdi.

TİM, 2017'nin haziran ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre haziranda ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1.8 artarak 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

"İHRACATTA GÜÇLÜ BİR CANLANMA VAR"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "Haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Bu sınırlı artışın ana sebebi ise geçtiğimiz yıl haziranda 26 iş günü olmasına rağmen bu yıl Ramazan Bayramının etkisiyle 24 iş günü olması." dedi.

"KATAR'A İHRACATIMIZ YÜZDE 49.2 ARTIŞ KAYDETTİ"

Mehmet Büyükekşi, haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 178 ile gemi ve yat sektörünün elde ettiğini söyledi.

"Böylelikle haziranda AB'nin ihracatımızdaki payı 50,5 oldu. Bunun yanında haziranda Kuzey Amerika'ya ihracatımız yüzde 17.8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 17, Uzakdoğu'ya ise yüzde 21 artış gösterdi. Diğer taraftan, ihracatımız Afrika'ya yüzde 6, Ortadoğu'ya ise yüzde 9.9 azaldı. Ortadoğu'ya ihracatımızın gerilemesinde İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne olan ihracatımızdaki gerileme etkili oldu. Bu 3 ülkeye haziran ayındaki ihracatımız 234 milyon dolar geriledi. Bunların yanında Katar'a ise ihracatımız yüzde 49.2 artış kaydetti. Değer bazında ise bu artış 17.6 milyon dolar düzeyinde. İlk 6 ayda ise ihracatımız AB'ye 3 milyar dolar artış kaydetti. AB'den sonra ihracat artışımıza en büyük katkıyı 936 milyon dolar artış ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 659 milyon dolar artış ile Ortadoğu vermiş oldu."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...