Hastalık ayaktan sinyal veriyor

Düzenleyen:
Hastalık ayaktan sinyal veriyor

SAĞLIK Haberleri

Çoğumuzun hafife aldığı ayak bacak şişmelerinin ciddi hastalık habercisi olabile- ceğini belirten uzmanlar “Çoraplarınız bileğinizde iz yapıyorsa dikkat!” diyor.

Ziyneti Kocabıyık

Aşırı nem ve sıcaklar, pek çok kişinin yaz aylarını kâbusa çeviriyor. Sıcak havada yaşanan sağlık problemlerinden biri de bazen ayakkabıya sığmayacak kadar şişen ayaklar. Yaz aylarında artan ayak bacak şişmelerinin sıcağa ve çok su kaybetmeye bağlı olabileceğini söyleyen Central Hospital İç hastalıkları Uzmanı Dr. Salim Bereket “Aşırı sıcaklarda yaşanan terleme, artan sıvı ihtiyacı, yüksek sıcaklıklara bağlı damarlarda genişleme ve vücutta tuz birikmesi, ayaklarda ve ellerde şişliklerin görülmesine yol açar. Ayaklarda görülen şişlik kalp, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi ciddi kronik hastalıkların da ilk sinyali olabilir” dedi. Bacak damarlarının genişlediği ve belirginleştiği varis hastalığı ve aşırı kilonun da bacaklarda şişmeye sebep olduğunu anlatan Dr. Bereket “Yazın ayakkabılarınız sıkmaya başladıysa ve çoraplarınız iz yapıyorsa bir iç hastalıkları uzmanına başvurun” diye konuştu.  
YAZ GEBELERİNİN DE PROBLEMİ
Gebelikte vücudun normal zamanlara oranla daha fazla sıvı tutarak vücutta ödemin arttığını belirten Dr. Bereket “Bu sebeple hamilelerin ayakları çok şişer. Gebelik yaz aylarına denk geldiğinde kışa oranla daha fazla sıvı tüketildiği için gebelerin ayak şişmesi probleminden daha fazla etkilenmesine sebep olabilir” dedi.  
BÖBREK YETMEZLİĞİ BELİRTİSİ 
Böbrekler vücuttaki atık maddeleri temizleyen organlar. Böbrek işlevini tam olarak yerine getiremediği zaman fazla su ve asitli sıvılar, kandan tahliye edildikten sonra dışarı atılamaz ve hücrelerde depolanır. Bu depolama durumu vücutta şişkinlik olacaktır. Ödemin en belirgin görüldüğü yerler eller, bacaklar ve ayaklar ve yüzdür. Uzmanlar yaz aylarındaki sıcaklara bağlı şişkinlikle böbrek yetmezliğine bağlı şişkinliğin karıştırılmaması gerektiğini ifade ediyorlar. Böbrek yetmezliğinde parmakla bastırıldığında balon gibi içine çöken ve bir süre öyle kalan şişkinlik sabahları daha yoğun olarak görülüyor. 
KALP YETMEZLİĞİ 
Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği gibi problemleri olan kişilerde, kalp fonksiyonlarının azalmasına bağlı olarak, vücutta gerektiği kadar kan pompalayamaz. Bunun üzerine artan basınçla damarlardan çevredeki dokulara sıvı sızar.  Bu sıvı yer çekiminin de etkisiyle ayak çevresinde toplanır. Kalp hastalıklarına bağlı şişme gün içerisinde daha da artar.

Diyabetliler risk grubunda
Kan şekeri problemlerinin de ayak şişmesinin oluşmasında önemli rol oynadığının bilindiğine dikkat çeken Dr. Bereket, kan şekeri kontrol altında olmayan diyabetlilerde, ayaklarda şişme, yanma, uyuşma gibi belirtiler görülebildiğini belirterek, özellikle diyabetlilerin yaz aylarında kan şekeri dengesine dikkat etmeleri  konusunda ikazda bulunuyorlar. 

 

Ayak uçlarınızda yükselin

Dr. Selim Bereket, gün içinde ayakları rahatlatmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Ayakta uzun süre hareketsiz kalmayın.
Ayakta kalmak zorundaysanız, arada bir parmak uçlarınıza doğru yükselip alçalarak egzersiz yapın. 
Gün içinde ayaklarınızı yüksek bir yere doğru uzatarak dinlendirin. 
Aşırı sıcaklarda dışarı çıkmamaya çalışın. 
Ödem oluşmasını önlemek için tuzlu yemeyin.
Soğuk ödemi azaltır. Bu sebeple ayakları soğuk suyun içine sokarak bir süre bekletin. 
Doktora sorduktan sonra varis yoksa ayaklarınıza masaj yapın. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...