Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Orman yangılarına 'insansız' gözlem

Düzenleyen:
Orman yangılarına 'insansız' gözlem

YAŞAM Haberleri

Orman yangınlarına erken ve hızlı müdahale amacıyla kurulan insansız yangın gözetleme kuleleri yaygınlaşıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye'nin akciğeri konumundaki ormanların çoğu ihmal ve dikkatsizlikten dolayı yanıyor.

Damla PEKER- ANKARA

Havadan ve karadan yangınlara müdahale edilirken;  yangınların söndürülmesinde erken tespit, hızlı ve etkin müdahale amacıyla 776 adet yangın gözetleme kulesi ile de ormanlar 24 saat gözetleniyor. Orman yangınları ihbarı, yangın gözetleme kulesinde çalışan personeller tarafından ya da yangını gören kişiler tarafından, ALO 177 Orman Yangın İhbar hattı aranarak yetkili birimlere haber verilerek yapılıyor. İnsana bağlı bu gözetleme sistemlerinde bazen, yangın haberinin zamanında alınmasında gecikmeler yaşanabiliyor.
 
TÜRKİYE’NİN ORMANLARINA 8 GÖZLEM KULESİ DAHA
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, mümkün olduğunca yangınların çıkmasını önlemek ve çıkan orman yangınlarının en az zararla neticelenmesini sağlamak için insansız gözetleme kulelerini hayata geçirdi. Orman yangınlarını 7 gün 24 saat kesintisiz takip etmek, yangınların başlangıç anının tespit etmek ve yangının yayılış yönünü canlı olarak izlemek için 2015 yılında faaliyete geçirdiği insansız kulelerin 4’ü Adana’da, 1’i Mersin’de olmak üzere 5 adet kuruldu. Geçen yıl 8 adet insansız kule faaliyete geçerken; bu yılın sonuna kadar 8 adet daha kurulacak.
 
MARMARA YANGINLARINA BİYONİK GÖZLER
Faaliyete geçecek 8 insansız yangın gözetleme kulelerinin 3’ü Kırklareli ve Tekirdağ illerinde kurulacak. Kurulacak bu kuleler ile ormanlık alanlarda 24 saat gözetleme yapılabilecek ve alınan veriler gerçek zamanlı olarak merkeze ve ilgili birimlere iletilecek. Enerjisini Türkiye’de ilk defa kullanılan rüzgâr jeneratörü ve yeni teknoloji güneş enerji paneli ile kendi üreten kulede 4 adet IP kamera bulunurken; 4.5G GSM üzerinden görüntüler aktarılıyor. Kulede ayrıca bir güvenlik kamerası ile nem, sıcaklık ve rüzgâr hızını da ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...