Tanzimattan günümüze batılılaşma

Tanzimattan günümüze batılılaşma

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

DR. Doğan Gürpınar, 'Türkiye'de Aydının Kısa Tarihi' isimli kitabında Tanzimattan günümüze 'aydın'ın ve 'entelektüel'in hikâyesini anlatıyor. Aydınlar üzerinden çarpıcı bir tarih okuması sunuyor…

Türkiye'nin batılılaşma macerası, Sultan Abdülmecid Han zamanında, Tanzimat Fermanı'nın (Gülhane Hatt-ı Hümayunu) nbsp;Sadrazam Mustafa Reşid Paşa tarafından hazırlanarak, 3 Kasım 1839'da Topkapı Sarayı'nın Gülhane Bahçesinde okunup, ilan edilmesiyle resmen başladı. Bu 174 yıl içerisinde köprülerin altından çok sular aktı. Türkiye, Birinci Cihan Harbi sonrasında imparatorluğunu kaybetti. Batı ile ilişkilerde bugün geldiğimiz noktada aydın ve entelektüel profili üzerinden bir analize ihtiyaç var. Etkileşim Yayınları'ndan çıkan "Türkiye'de Aydının Kısa Tarihi" kitabında, Dr. Doğan Gürpınar, işte bu analizi yapıyor; aydın ve entelektüel profilleri üzerinden bir tarih okuması sunuyor. Doğan Gürpınar kitabında, ideolojik olarak zıt kutuplarda yer alan aydınları/entelektüelleri reelpolitik bağlamında analiz ediyor. Gürpınar, şu tespitleri yapıyor: nbsp;Türkiye'de 'aydın'a ve 'entelektüel'e bir dizi misyon yüklenmiş durumda. Sıklıkla eşanlamlı olarak kullanılan bu iki kelimeye lâyık görülen isimlerden, geniş bir birikim ve derin bir kavrayış beklenir. Meselâ, başkalarının çözemediği meseleleri onların çözmesi umulur. Bazen de haşin bir şekilde yerilirler: Halktan kopuk haldeler, fildişi kulede yaşıyorlar, benciller vs. diye… nbsp;
Namık Kemal, Ahmed Mithat Efendi, Ziya Gökalp, Tevfik Fikret, İbrahim Şinasi, Recaizade Mahmut Ekrem, Ömer Seyfettin, Mehmet Akif Ersoy, Peyami Safa, nbsp;Faruk Nafiz Çamlıbel, Erol Güngör, Mehmet Kaplan, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Ergun Göze, Attila İlhan gibi isimler, kitapta görüş ve düşüncelerine yer verilen aydınlardan sadece birkaçı.
Kitapta yer alan ilginç konu başlıklarından birkaçı ise şöyle: "Muhafazakâr Sağ Entelijansiya", "Sosyalistten Aydına: Sol Entelektüeller", "Ulusalcılığın Doğuşu ve Kızılelma Koalisyonu." nbsp;
Doğan Gürpınar, Türkiye'de Aydının Kısa Tarihi'nde, öncelikle 'entelektüel' ve 'aydın' kavramlarını birbirinden ayırıyor. Sonra, bu iki kavrama yüklenen anlamları irdeleyerek, bu kavramlara ve sıfatlara tarihin akışı ve siyasî konjonktür içinde nasıl bir işlev yüklendiğini mercek altına alıyor. Ve bu çerçevede, ideolojik olarak zıt kutuplarda yer alan aydınları/entelektüelleri yeri geldiğinde 'Kemalizm paltosu' altında birleştiren süreçleri ve mekanizmaları analiz ediyor.
Bu kitap, 1930'ların konferans salonlarından 2000'lerin televizyon stüdyolarına, yazdıkları ve yaşadıklarıyla bir tür olarak 'aydın'ın ve 'entelektüel'in hikâyesini anlatıyor. Bunu yaparken de, 'aydınlar' üzerinden çarpıcı bir Türkiye tarihi okuması da sunuyor… Etkileşim: 0212 551 32 25
GÜLHANE PARKI'NDA BAŞLADI
Osmanlı İmparatorluğu için sonun başlangıcı olarak da nitelendirilen Tanzimat Fermanı (Gülhane Hatt-ı Hümayunu), nbsp;Sultan Abdülmecid Han zamanında, Sadrazam Mustafa Reşid Paşa tarafından hazırlanarak, 3 Kasım 1839'da Topkapı Sarayı'nın Gülhane Bahçesinde okunup, ilan edildi.
##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...