İlaç firmasından eşantiyon kabul etmek suç sayılacak

/ Kaynak: CHA
İlaç firmasından eşantiyon kabul etmek suç sayılacak

DÜNYA Haberleri  / CHA

Doktorların hastalarına ilaç firmalarının ürünlerini yazmak için para, tatil, bilgisayar gibi hediye almaları rüşvet olarak kabul edilecek ve suç sayılacak.

Doktorların hastalarına ilaç firmalarının ürünlerini yazmak için para, tatil, bilgisayar gibi hediye almaları rüşvet olarak kabul edilecek ve suç sayılacak. Almanya'da ilaç endüstrisinin kendi ilaçlarını yazdırmak için 9,4 milyar Euro rüşvet verdikleri belirtiliyor. nbsp;Federal Meclis'te hükümet partileri Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) kabul ettiği yasaya göre ilaç firmalarından hediye alan doktorlar da rüşvet almaktan yargılanacak. nbsp;Doktorlara yönelik rüşveti önleme düzenlemesinin 'Ceza Hukuku' kapsamına alınmasını isteyen muhalefet partisi Sosyal Demokratlar (SPD) ise yasanın Eyalet Temsilciler Meclisi'ne takılacağını ileri sürdü. Hükümetin düzenlemesini yetersiz bulan SPD'nin Sağlık Politikaları Sözcüsü Karl Lauterbach, federal seçim sonrası oluşacak Meclis'te yeniden bir yasa çalışmasının olacağını iddia etti. nbsp;Geçtiğimiz yıl bir ilaç firması kendi ilaçlarını yazdırmak için doktorlara 18 bin Euro'luk çek dağıtmış, olayın ortaya çıkmasıyla yargı süreci başlamıştı. Federal Yargıtay (BGH) verdiği kararda doktorların aldığı hediye ve paraların rüşvet olduğuna dair herhangi bir yasal dayanak olmadığını belirtmiş ve suç olarak görülse de işlem yapılamayacağına hükmetmişti. Bunun üzerine Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr, yasa hazırlanacağını duyurmuştu.İLAÇ FİRMALARININ TEKLİFLERİNDEN BIKTIM
Brandenbrug eyaleti sınırlarında Hennigsdorf'a 1997 yılında klinik açtığını ve kısa süre sonra ilaç firmalarının temsilcilerinin yoğun ziyaretine şahit olduğunu söyleyen doktor Thomas Lindner, "Devamlı olarak muayenehanenin zili çalıyordu. İlaç firması yetkilileri yemeğe davet ediyordu. Kliniğimde yeterli bilgisayar ve teknik araç gerecin olup olmadığını ve yardım edebileceklerini söylüyorlardı." sözleriyle ilaç firmalarının kendi ürünlerini satmak için yaptıkları baskıları anlattı.
Stern'e konuşan doktor Lindner, firmaların doktorları meslek içi eğitim seminerleri için uçak biletlerini alıp otel imkânlarını da sağlayarak başka şehirlere gönderdiklerini, doktorların eşlerini de yanlarında götürebildiklerini kaydetti. "İlk başta olayın bu kadar vahim olacağını bende düşünmemiştim." diyen Lindner, bir zamandan sonra devamlı olarak gelen tekliflerin kendisini sıktığını ifade etti.
Artık ilaç firmaları temsilcilerine randevu vermediğini belirten Lindner, firmaların para teklifinin yanında doktorları tatile ve kongrelere gönderdiklerini sözlerine ekledi. İlaç firmalarının doktorlara ürünlerini yazdırmak için ödedikleri rüşvetin ülke genelinde 9,4 milyar Euro'yu bulduğu kaydediliyor.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...